PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Hygiena - MO550P31
Anglický název: Hygiene
Český název: Hygiena
Zajišťuje: Ústav pro životní prostředí (31-550)
Fakulta: Přírodovědecká fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/2, Zk [HT]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: RNDr. Milena Bušová, CSc.
Vyučující: RNDr. Milena Bušová, CSc.
MUDr. Ivana Holcátová, CSc.
prof. MUDr. Eva Králíková, CSc.
MUDr. Eva Kudlová, CSc.
MUDr. Miriam Schejbalová, Ph.D.
MUDr. Alena Slámová, Ph.D.
prof. MUDr. Milan Tuček, CSc.
Soubory Komentář Kdo přidal
stáhnout Rozvrh OŽP a.r. 2020.21 Hygiena.xlsx Rozpis přednášek pro ak. rok 2020/2021 RNDr. Jolana Tátosová, Ph.D.
Anotace -
Poslední úprava: RNDr. Milena Bušová, CSc. (20.06.2023)
Předmět HYGIENA seznamuje studenty s hlavními aspekty vlivu faktorů životního a pracovního prostředí na zdraví člověka.
V historickém kontextu uvede studenty od základů hygieny až po aktuální problematiku účinků chemických látek i infekčních agens na zdraví člověka. Studenti se poutavou formou dozvědí o velkých epidemiích v historii, o nebezpečných haváriích a otravách, o jejich příčinách a o principech prevence před závažnými důsledky těchto situací. Osvojí si principy ochrany zdraví při práci, principy správného životního stylu a výživy. Získají informace o rizikových faktorech v životním i pracovním prostředí, potravinách i pitné vodě a o rizicích, které s příjmem kontaminovanou pitnou vodou i potravinami souvisejí. Získají tak přehled o důsledcích jejich účinků v podobě rozvoje chronických metabolických poruch i onkologických onemocnění. Osvojí si tak základní principy prevence poškození zdraví jak v pracovním prostředí, tak v běžném životě.
POŽADAVKY k zápočtu/zkoušce.
Součástí studijních požadavků k ústní zkoušce je vypracování kolektivní seminární práce na vybrané téma (ze seznamu témat, případně na vlastní téma dle zájmu, zaměření). Studenti spolupracují na vybraném tématu v průběhu semestru po dvojicích nebo trojicích. Termín odevzdání ke kontrole je začátek prosince, datum je upřesněno v úvodnu studia. Součástí ústní zkoušky je krátký rozhovor zkoušejících se studentem na vybrané a vypracované téma seminární práce.



Literatura
Poslední úprava: RNDr. Milena Bušová, CSc. (20.06.2023)

Základní literatura k přípravě ke zkoušce

Tuček a kol.: Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. 2 vyd. Praha: Karolinum, 2018. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. 216 s. ISBN 978-80-246-3932-1.

Další vhodná literatura:

Bencko,V. a kol.: Hygiena - učební texty k seminářům a praktickým cvičením. UK Praha, 2002, 204s.
Bencko,V.: Znečištění ovzduší a zdraví člověka.
Symon,K., Bencko,V. a kol.: Znečištění ovzduší a zdraví. Avicenum Praha, 1988
Bencko,V., Cikrt,M., Lener,J.: Toxické kovy v životním a pracovním prostředí člověka. Grada - Avicenum Praha, 1995, 288s.
Klein,O., Bencko,V.: Ekologie člověka a zdraví. Karolinum, Praha 1997, 150s.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: RNDr. Jolana Tátosová, Ph.D. (08.03.2024)
POŽADAVKY k zápočtu/zkoušce.
Součástí studijních požadavků k ústní zkoušce je vypracování kolektivní seminární práce na vybrané téma (ze seznamu témat, případně na vlastní téma dle zájmu, zaměření). Studenti spolupracují na vybraném tématu v průběhu semestru po dvojicích nebo trojicích. Termín odevzdání ke kontrole je začátek prosince, datum je upřesněno v úvodnu studia. Součástí ústní zkoušky je krátký rozhovor zkoušejících se studentem na vybrané a vypracované téma seminární práce.
Sylabus
Poslední úprava: RNDr. Milena Bušová, CSc. (20.06.2023)

SYLABUS předmětu HYGIENA 

1.     Hygiena - úvod do studia, náplň předmětu, požadavky.

2.     Historie hygieny, velké epidemie, základy hygieny.

3.     Výživa, významné nutriční faktory.

4.     Hygienická problematika vody, pitná voda.

5.     Epidemie užívání tabáku. 

6.     Zneištění prostředí v budovách, rizika.  

7.     Faktory pracovního prostředí, ochrana zdraví při práci.

8.     Toxikologie – karcinogeny, mutageny, teratogeny.

9.     Nutriční toxikologie - rizika z potravin.

10.   Epidemiologie. Očkování. 

11.   Odpadní vody - diagnostika. Wastewter based epidemiology (WBE), význam.

12.   Souhrn rizikových faktorů, prevence. Monitoring zdravotního stavu populace.

13.  Konzultace. Zkouška.

 

 

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK