PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Enzymologie - GDXP03
Anglický název: Enzymology
Zajišťuje: Katedra biochemických věd (16-16160)
Fakulta: Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Platnost: od 2023
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 0/0, Zk [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
povolen pro zápis po webu
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: prof. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D.
prof. RNDr. Lenka Skálová, Ph.D.
Záměnnost : GDPX03
Je záměnnost pro: GDPX03
Anotace -
Poslední úprava: prof. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. (14.02.2024)
Enzymologie je část biochemie, která se zabývá vlastnostmi, aktivitou a významem enzymů. Studuje jejich kinetiku, strukturu a funkci, stejně jako jejich vzájemné vztahy.
Literatura
Poslední úprava: prof. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. (05.02.2019)

Doporučená:

  • Bisswanger, Hans. Practical enzymology. Weinheim: Wiley-VCH, 2011, 360 s. ISBN 978-3-527-32076-9.
  • Bisswanger, Hans. Enzyme kinetics : principles and methods. Weinheim (Federal Republic of Germany): John Wiley/VCH, 2002, 255 s. ISBN 3-527-30343-X.
  • Copeland, Robert A.. Enzymes : a practical introduction to structure, mechanism, and data analysis. New York: Wiley-VCH, 2000, 397 s. ISBN 0-471-35929-7.

Volitelná:

  • Rauch, Pavel, Káš, Jan, Vodrážka, Zdeněk. Enzymologie. Praha: VŠCHT Praha, 1998, 171 s. ISBN 80-7080-330-4.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: prof. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D. (18.02.2019)

Pro úspěšné složení zkoušky jsou třeba základní znalosti o enzymech, jejich struktuře, mechanismech katalýzy, regulaci enzymové aktivity, o enzymové kinetice (stanovení kinetických parametrů Km a Vmax, grafické hodnocení kinetiky), jak může být enzymová reakce ovlivněna (vliv koncentrace substrátu, pH, teploty, aktivátory, inhibitory, typy inhibice), jak se stanovuje aktivita enzymu (podmínky, analytické metody, přímé a nepřímé stanovení aktivity), také o praktickém využití enzymů, izolaci enzymů, přípravě a studiu rekombinantních enzymů.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK