PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Vybrané kapitoly z patobiochemie a klinika poruch metabolismu výživy - FV50023
Anglický název: Pathobiochemistry and Disorders of Metabolism and Nutrition
Zajišťuje: Katedra interních oborů (15-400)
Fakulta: Lékařská fakulta v Hradci Králové
Platnost: od 2022 do 2023
Semestr: letní
Body: 0
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/30, Z [HS]
Počet míst: 30
Minimální obsazenost: 5
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc.
doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc.
Patří mezi: Volitelné předěmty CZ
Volitelné předměty CZ
Prerekvizity : {Maláskup. PAII}
Neslučitelnost : F0108105, F0108155
Záměnnost : F0108105, F0108155
Je neslučitelnost pro: FV085
Je záměnnost pro: FV085
Anotace -
Poslední úprava: doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc. (05.02.2024)
Výuka je zaměřena na řešení kasuistik z oblasti metabolických poruch a jejich léčby a zabývá se problematikou parenterální a enterální výživy. Zahrnuta je diagnostika a léčba šokových stavů různé etiologie, multiorgánová selhání, sepse. Na výuce spolupracují teoretičtí a kliničtí pracovníci.
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc. (05.02.2024)

Účast na výuce, tolerovány jsou dvě absence.

Zápočtový test s mnohočetným výběrem odpovědi  z jednotlivých diskutovaných témat, řešení kasuistiky.

Sylabus
Poslední úprava: doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc. (05.02.2024)

 Semináře

1. Aplikace biochemických mechanismů v klinické praxi. Dyslipidémie - klasifikace, fenotypy, patofyziologie, východisko pro dietní a medikamentózní léčbu.

2. Malnutrice - charakteristiky, metabolické změny. Anorexia mentalis. Obezita. Léčebné postupy.

3.Zvláštnosti metabolického monitorování  v šoku, při multiorgánovém selhávání a v sepsienterálních a enterálních výživ, objemové náhrady.       

4.Kasuistiky zaměřené na nemocné vyžadující objemovou náhradu při insuficienci kardiovaskulárního aparátu.   

5.Rozbor dostupných energetických zdrojů pro umělou výživu; standardní substráty, orgánově  specifické substráty.   

6.Kazuistické rozbory pacientů s různými typy dyslipidémií, rozpisy dietních a farmakoterapeutických režimů.

7.Rozbor energetické situace diabetika, typy diabetu, rozbor kasuistik.

8. Využití energetických zdrojů u pacientů v kritickém stavu a u pacientů s nádorových onemocněním.

9.Problematika gerontologických pacientů.

10. Konzultace. Zápočtové praktikum. Zápočtový test.

Vyčující                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

prof. MUDr. Vladimír Blaha, CSc.

prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc.

prof. MUDr.  Zdeněk Zadák, CSc.

doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc. 

MUDr. Eduard Havel, Ph.D. 

MUDr. František Musil, Ph.D.    

MUDr. Pavel Skořepa, Ph.D.                 

MUDr. Jakub Víšek, Ph.D.                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Literatura
Poslední úprava: doc. MUDr. Alena Stoklasová, CSc. (05.02.2024)

Zadák Z. a kol. - Vybrané kapitoly z metabolismu a klinické výživy, 1997
Zadák Z. - Výživa v intenzivní péči, Grada, 2002, ISBN: 80-247-0320-3,Grada  2008
Sobotka L. - editor -  Basics in Clinical Nutrition, Galén, 2000, 2004, ISBN: 80-7262-070-3

Kouhout P. ed. -  Klinická výživa. Grada 2021, ISBN: 978-80-7492-555-9

výukové materiály v MOODLE

 

 

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK