PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa a dietetika - FOP040
Anglický název: Nutrition and Dietetics
Zajišťuje: Katedra interních oborů (15-400)
Fakulta: Lékařská fakulta v Hradci Králové
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 1
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/16, Z [HS]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc.
Ve slož. prerekvizitě: FOP064, FOP065, FOP066
Anotace
Poslední úprava: Bc. Tereza Bartáková (17.07.2023)
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o základech správné výživy člověka a vlivu výživy na zdravotní stav lidí. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání – parenterální a enterální výživě při jednotlivých onemocněních. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy. Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance.
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Bc. Tereza Bartáková (17.07.2023)

docházka podle evidence (80% splnění docházky)

Sylabus
Poslední úprava: Bc. Tereza Bartáková (17.07.2023)

Vyučující:

  • prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc.
  • MUDr. Jakub Víšek, PhD

Semináře a praktika:

1. Enterální a parenterální výživa
2. Diabetes melitus a výživa, dyslipoproteinemie a výživa

1. Jedno tříhodinové praktikum k předmětu Výživa a dietetika

Literatura
Poslední úprava: Bc. Tereza Bartáková (17.07.2023)

 Doporučená literatura:

  1. učebnice - Vnitřní lékařství, fyziologie
  2. přednáškové materiály
  3. Sobotka - Basic and Clinical Nutrition
  4. Recentní portály (SKVIMP, LINKOS)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK