|
|
|
||
Poslední úprava: Zdeněk Procházka (14.09.2016)
|
|
||
Poslední úprava: Zdeněk Procházka (14.09.2016)
Studijní materiály na fakultním Webu |
|
||
Poslední úprava: Zdeněk Procházka (14.09.2016)
J. Radvanský - Úvod, základní pojmy: makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy - proteiny. J. Radvanský - Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa. M. Joachimová - Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny - funkce, vztahy, suplementace. M. Valenta - Průmyslová výroba a označení potravin. Legislativa, kontrola. Zdravotní aspekty průmyslové výroby potravin. J. Radvanský - Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin. M. Joachimová - Praktické poznatky z výživového poradenství a jejich opora v Medicíně založené na důkazech. J. Radvanský - Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby. M. Joachimová - Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita, alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Opakování. M. Joachimová - Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím režimu. Doporučení v oblasti životního stylu. Zápočtový test (jednoduchý, spíše na připomenutí problematiky, v odstupu týdnů od ukončení výuky). |