PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
VP - Výživa v prevenci civilizačních chorob - DV01100
Anglický název: OS - Nutrition in prevention of lifestyle diseases
Zajišťuje: Ústav lékařské chemie a klinické biochemie (13-352)
Fakulta: 2. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/20, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (15)
Minimální obsazenost: 8
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: prof. MUDr. Richard Průša, CSc.
MUDr. Matej Kohutiar, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Stanislava Palowska (13.09.2021)
Volitelný předmět „Výživa v prevenci civilizačních chorob“ si klade za cíl zvýšit povědomí studentů o roli výživy ve zdraví člověka. Výživa je základním pilířem zdraví a zaujímá první příčky v prevenci řady metabolických a přidružených onemocnění. Prostřednictvím internetu, médií a jiných sdělovacích prostředků jsme neustále vystaveni řadě nových poznatků, trendů a doporučení. Reflexí moderní doby je diskuze o kvalitě potravin a výživě. Považujeme za důležité, aby lékař rozuměl metabolickým aspektům výživy a byl schopný je adekvátním způsobem předávat dál svým pacientům. V tomto duchu se snažíme kombinovat poznatky z biochemie, dietologie a potravinářských věd; dávat je do vzájemných souvislostí a předávat studentům v přímo aplikovatelné formě.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Stanislava Palowska (13.09.2021)

Volitelný předmět umožní studentům získat základní informace o nutričních vědách. V úvodních seminářích se budeme zabývat biochemií a fyziologií výživy. Přes metabolické aspekty se dostaneme k řadě civilizačních chorob a možnostech jejich ovlivnění výživou. Nevynecháme rozporuplná témata jako alternativní způsoby stravování, technologické zpracování, přídatné látky a kontaminanty v potravinách. Budeme diskutovat metabolizmus člověka za fyziologických a patologických okolností. Získané poznatky aplikujeme v praxi formou analýzy stravovacích plánů a doporučení.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Stanislava Palowska (13.09.2021)

Předmět je organizovaný formou seminářů. Zápočet student získává po jejich absolvování a úspěšném zápočtovém testu.

Literatura
Poslední úprava: MUDr. Matej Kohutiar, Ph.D. (08.09.2021)

Studijní opory jsou k dispozici v Moodle.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: MUDr. Matej Kohutiar, Ph.D. (08.09.2021)

Předmět není zakončen zkouškou.

Sylabus
Poslední úprava: Lenka Kostohryzová (08.02.2023)

1.

Úvod do nutričních věd.

Biochemie a fyziologie výživy.

Diskusní panel - základní principy tvorby jídelníčku.

2.

Energetický metabolizmus.

Chemické složení a nutriční hodnota potravin I.

Diskusní panel - výživové postupy.

3.

Chemické složení a nutriční hodnota potravin II.

Technologické zpracování.

Diskusní panel - analýza stravovacích návyků.

4.

Alternativní výživové směry.

Nutriční toxikologie: přídatné látky, kontaminanty a mykotoxiny.

Diskusní panel - analýza stravovacích návyků.

5.

Výživa v prevenci civilizačních chorob I.

Diskusní panel - analýza stravovacích návyků.

6.

Výživa v prevenci civilizačních chorob II.

Téma vyhrazeno.

Zápočtový test.

ANOTACE: Volitelný předmět „Výživa v prevenci civilizačních chorob“ si klade za cíl zvýšit povědomí studentů o roli výživy ve zdraví člověka. Výživa je základním pilířem zdraví a zaujímá první příčky v prevenci řady metabolických a přidružených onemocnění. Prostřednictvím internetu, médií a jiných sdělovacích prostředků jsme neustále vystaveni řadě nových poznatků, trendů a doporučení. Reflexí moderní doby je diskuze o kvalitě potravin a výživě. Považujeme za důležité, aby lékař rozuměl metabolickým aspektům výživy a byl schopný je adekvátním způsobem předávat dál svým pacientům. V tomto duchu se snažíme kombinovat poznatky z biochemie, dietologie a potravinářských věd; dávat je do vzájemných souvislostí a předávat studentům v přímo aplikovatelné formě.

Cíle a výstupy:

Volitelný předmět umožní studentům získat základní informace o nutričních vědách. V úvodních seminářích se budeme zabývat biochemií a fyziologií výživy. Přes metabolické aspekty se dostaneme k řadě civilizačních chorob a možnostech jejich ovlivnění výživou. Nevynecháme rozporuplná témata jako alternativní způsoby stravování, technologické zpracování, přídatné látky a kontaminanty v potravinách. Budeme diskutovat metabolizmus člověka za fyziologických a patologických okolností. Získané poznatky aplikujeme v praxi formou analýzy stravovacích plánů a doporučení.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK