PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
VP - Výživa ve vztahu k civilizačním onemocněním - DV00002
Anglický název: OS - Nutrition in relation to civilisation diseases
Zajišťuje: Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství (13-432)
Fakulta: 2. lékařská fakulta
Platnost: od 2023 do 2023
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:14/14, Z [HS]
Počet míst: neurčen / 55 (55)
Minimální obsazenost: 9
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Další informace: http://výuka probíhá 10.-12.11.2023, pavilon 9, Odd. tělovýchovného lékařství FN Motol
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc.
Anotace
Poslední úprava: PROCH (05.10.2015)
Výživa a pohyb, jejich role v prevenci a terapii civilizačních chorob Makroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy – proteiny. Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny - funkce, vztahy, suplementace. Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa. Co by měl zdravotník vědět o zpracování potravin. Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: 4:3:3 (Zónová) dieta, Atkinsova dieta. Dietní monitor - rozbor individuálních záznamů konzumované stravy
Cíl předmětu
Poslední úprava: Michaela Pecharová (28.09.2023)

PVP TVL 2023/2024

Výživa ve vztahu k civil. onem.

Přednášející: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc., Mgr. Marie Vitujová

Kontakt: marie.vitujova@fnmotol.cz

Datum konání:

10. 11. 2023 15,00 – 18,00

11. 11. 2023 8,00 – 14,00

12. 11. 2023 9,00 – 16,00

O víkendu k dispozici varná konvice a mikrovlnka, pauza na oběd (na místě nebo v závodní jídelně).

Místo konání: Pavilon 9, Klinika tělovýchovného lékařství, v případě většího počtu účastníků malá posluchárna

J. Radvanský Makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat

strava. Trojpoměr sacharidy – lipidy – proteiny.

Glykemický index, glykemický load – vztah k inzulínové rezistenci.

Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

Probiotika. Potravinové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.

Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.

M. Vitujová Praktické poznatky z nutričního poradenství.

Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím

režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.

Mikroživiny– funkce, vztahy, suplementace.

Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita. Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Opakování.

Podmínky zápočtu: docházka 3 přednášek z 5, zápočtový test (jednoduchý, spíše na

připomenutí problematiky), zhodnocení jídelníčku

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Lenka Kostohryzová (08.02.2023)

60 procent prezence na seminářích + vypracovaný dietní monitor s doporučením + zápočtový test

(jednoduchý, spíše na připomenutí problematiky)

Literatura
Poslední úprava: PROCH (05.10.2015)

Studijní materiály na fakultním Webu

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Jan Kovář (11.09.2022)

60 procent prezence na seminářích + vypracovaný dietní monitor s doporučením + zápočtový test

Sylabus
Poslední úprava: Lenka Kostohryzová (08.02.2023)

Volitelný předmět doporučený pro 4., 5. a 6. ročník studia všeobecného lékařství, pro studenty

bakalářského studia fyzioterapie 2. a 3. ročníku, studenty nástavbového magisterského studia

fyzioterapie.

Vždy zhruba tříhodinové téma včetně diskuse

Úvod, základní pojmy: makroživiny mikroživiny. Co má obsahovat strava. Střevní mikrobiom a výživa. Trojpoměr

sacharidy - lipidy - proteiny.

Minerální látky a vitamíny - funkce, vztahy, suplementace.

Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

Prebiotika a probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin. Ochranné a

kozervačí látky.

Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta, ketodiety. Klady a

rizika. Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.

Praktické poznatky z výživového poradenství.

Praktikum: rozbor jídelníčků

Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita.

Opakování.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK