PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
VP - Výživa ve vztahu k civilizačním onemocněním - D0100025
Anglický název: OS - Nutrition in relation to civilization diseases
Zajišťuje: Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství (13-432)
Fakulta: 2. lékařská fakulta
Platnost: od 2015
Semestr: letní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/20, Z [HT]
Rozsah za akademický rok: 1 [týdny]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
Garant: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Jana Ocelková, DiS. (09.01.2014)
Výživa a pohyb, jejich role v prevenci a terapii civilizačních chorob Makroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy – proteiny. Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny - funkce, vztahy, suplementace. Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa. Co by měl zdravotník vědět o zpracování potravin. Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: 4:3:3 (Zónová) dieta, Atkinsova dieta. Dietní monitor - rozbor individuálních záznamů konzumované stravy
Literatura
Poslední úprava: Jana Ocelková, DiS. (09.01.2014)

Studijní materiály na fakultním Webu

Sylabus
Poslední úprava: Hedvika Hubáčková (24.01.2014)
Syllabus
J. Radvanský - Úvod, základní pojmy: makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy - proteiny.

J. Radvanský - Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

M. Joachimová - Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny - funkce, vztahy, suplementace.

M. Valenta - Průmyslová výroba a označení potravin. Legislativa, kontrola. Zdravotní aspekty průmyslové výroby potravin.

J. Radvanský - Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.

M. Joachimová - Praktické poznatky z výživového poradenství a jejich opora v Medicíně založené na důkazech.

J. Radvanský - Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.

M. Joachimová - Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita, alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Opakování.

M. Joachimová - Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.

Zápočtový test (jednoduchý, spíše na připomenutí problematiky, v odstupu týdnů od ukončení výuky).

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK