PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
VP - Základy sportovní výživy - D01000128
Anglický název: Basics of Sports Nutrition
Zajišťuje: Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství (13-432)
Fakulta: 2. lékařská fakulta
Platnost: od 2015
Semestr: letní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/20, Z [HT]
Rozsah za akademický rok: 1 [týdny]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
Garant: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Jana Ocelková, DiS. (09.01.2014)
Základy sportovní výživy - úvod. Energetický příjem a výdej sportovce. Čím se liší běžná a sportovní výživa Proteiny u vytrvalostních a rychlostních sportů. Pitný režim Sacharidy, vláknina ve výživě sportovce Tuky ve sportovní výživě Minerály, vitamíny a sport Medicína založená na důkazech a dietní doplňky ve sportu Strava před- při- a po sportovním výkonu Glykogenová superkompenzace, redukce hmotnosti před závodem
Literatura
Poslední úprava: Jana Ocelková, DiS. (09.01.2014)

Maugham R.J., Burke L.M.: Výživa ve sportu. Galén. Praha 2006. ISBN 8072623184

Sylabus
Poslední úprava: Hedvika Hubáčková (24.01.2014)
6. 11. 2013 15.00 - 17.15 hod.
Základy sportovní výživy - úvod.

Energetický příjem a výdej sportovce.

Čím se liší běžná a sportovní výživa.

11. 11. 2013 15.00 - 17.15 hod.
Sacharidy, vláknina ve výživě sportovce.

Tuky ve výživě sportovce.

13. 11. 2013 15.00 - 17.15 hod.
Proteiny u vytrvalostních a rychlostních sportů.

Pitný režim.

18. 11. 2013 15.00 - 17.15 hod.
Minerály, vitamíny.

20. 11. 2013 15.00 - 17.15 hod.
Strava při sportovním výkonu - před, během, po; sacharidová superkompenzace, redukce hmotnosti sportovce před závodem.

25. 11. 2013 15.00 - 17.15 hod.
Potravinové doplňky - přehled a EBM.

9. 12. 2013 ZÁPOČTOVÝ TEST

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK