|
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (26.09.2022)
Cílem státní rigorózní zkoušky je zjistit zda má student znalosti a dovednosti nutné pro rozpoznání a vážení rizika poškození zdraví skupin obyvatel i jednotlivců, zda zná možnosti a způsoby prevence u preventabilních onemocnění. Zvláštní pozornost je při zkoušce věnována rozhodovacím schopnostem a dovednostem. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (26.09.2022)
Úspěšné složení státní zkoušky. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (26.09.2022)
Student prokáže znalosti v jednotlivých oborech preventivního lékařství (obecná a komunální hygiena, hygiena práce a pracovní lékařství, preventivní aspekty zdraví dětí a mládeže, výživa, infekční a neinfekční epidemiologie, základy tělovýchovného lékařství, veřejné zdravotnictví). |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (26.09.2022)
Požadavky ke státní zkoušce z Oborů preventivního lékařství (CVSE5P0066): 1) zápočet z předmětu Veřejné zdravotnictví, právo (I,II,III), |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (26.09.2022)
Veřejné zdravotnictví 1) Aktuální úhradový systém v českém zdravotnictví – jakým způsobem jsou financování poskytovatelé v ČR a kdo o tom rozhoduje. 2) Ekonomická problematika moderního zdravotnictví – příčiny vzestupu nákladů. Demografický strom. 3) Úhrada formou DRG – vysvětlení, výhody a nevýhody. 4) Indikátory zdravotnického systému – přehled, příklady, praktické využití. 5) Informovaný souhlas. Formy jeho získání, náležitosti, právní závaznost, problematika nesouhlasu pacienta s výkonem. 6) Primární péče – organizace, financování. 7) Rizika při poskytování zdravotní péče – obecný přehled a možnosti prevence. 8) Řízení kvality ve zdravotnictví, formy externí kontroly kvality zdravotnických zařízení a jejich přínos, situace v ČR. 9) Základní povinnosti při vedení zdravotnické dokumentace. 10) Systém specializačního vzdělávání lékařů v ČR. 11) Organizace zdravotnických zařízení – typy, systém úhrady, základní charakteristika. 12) Resortní bezpečností cíle – přehled, popis, očekávaný přínos. 13) Problematika předem vyslovených přání a možná aplikace v ČR. 14) Povinná mlčenlivost při poskytování zdravotních služeb – rozsah, možnosti prolomení 15) Základní aspekty pracovního práva – pracovní smlouva, popis pracovního místa (kompenzace). 16) Základní typy zdravotnických systémů – výhody a nevýhody.
Zdraví dětí a mládeže 17) Základní práva a potřeby dětí. 18) Výživa kojenců a batolat. 19) Podpora a ochrana kojení. 20) Výživa předškolních a školních dětí. 21) Obezita u dětí. 22) Hodnocení růstu a vývoje dětí. 23) Hodnocení školní zralosti a psychomotorického vývoje předškolního dítěte. 24) Rizika poškození zdraví dětí ve školských zařízeních. 25) Hygienické požadavky na školy a podpora zdraví ve školách. 26) Syndrom rizikového chování mladistvých. 27) Sebepoškozování u dětí. 28) Úrazy u dětí. 29) Syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte v ordinaci PLDD. 30) Prevence kouření a užívání tabáku u dětí. 31) Prevence užívání návykových látek a závislostí u dětí.
Epidemiologie 32) Alimentární intoxikace infekční etiologie 33) Bakteriální střevní infekce 34) Epidemiologická surveillance, účel a elementy 35) Epidemiologie nádorů 36) Epidemiologie úrazů 37) Infekce vyvolané enteroviry 38) Infekce vyvolané herpetickými viry 39) Infekce vyvolané chlamydiemi a rickettsiemi 40) Nákazy s přírodní ohniskovostí v ČR 41) Nozokomiální nákazy; příčiny jejich vzniku, jejich zvláštnosti a prevence 42) Očkovací kalendář ČR 43) Principy aktivní a pasivní imunizace 44) HIV/AIDS 45) Respirační bakteriální infekce 46) Respirační virové infekce 47) Virové exantematické infekce, včetně příušnic 48) Virové hepatitidy 49) Virové střevní nákazy 50) Typy epidemiologických studií, jejich význam a využití 51) Analytické studie (kohortové, případů a kontrol)
Obecná hygiena 52) Pitná voda – její zdroje, požadavky na kvalitu a zdravotní nezávadnost, organoleptické vlastnosti. 53) Pitná voda – chemické a mikrobiální kontaminace, zdravotní rizika, možnosti prevence 54) Koupací voda – hygienické požadavky, zdravotní rizika mikrobiální a chemické kontaminace, možnosti prevence. 55) Komunální, průmyslové a zemědělské odpadní vody, zdravotní rizika, prevence. 56) Hygienická problematika odpadů – charakteristika, způsoby likvidace odpadů a jejich rizika z hlediska zdravotních i ekologických dopadů. 57) Odpady ve zdravotnictví – jejich specifita, nakládání s odpady ze zdravotnických zařízení, zdravotní rizika a jejich prevence. 58) Znečištění prostředí toxickými kovy – zdroje a šíření znečištění, průnik do potravních řetězců, zdravotní rizika pro populaci, příklady. 59) Endokrinní disruptory v životním prostředí – zdroje a šíření znečištění, vstup do potravních řetězců, zdravotní rizika z populačního hlediska, příklady. 60) Hodnocení zdravotních rizik faktorů prostředí – základní metodické, odhad expozice člověka, komunikace rizika a jeho vnímání. 61) Biomonitoring člověka a jeho význam a použití při odhadu expozice běžné populace toxickým látkám z prostředí, příklady. 62) UV záření a jeho pozitivní i negativní důsledky na člověka, prevence. 63) Hygienické požadavky na zdravotnická zařízení. 64) Bydlení – hygienické požadavky a zdravotní rizika prostředí bytu. 65) Znečistění venkovního ovzduší – zdroje, hlavní složky znečišťující ovzduší a jejich zdravotní rizika, systém monitoringu znečištění ovzduší na úrovni národní i lokální, možnosti prevence. 66) Znečištění ovzduší v interiérech, fyzikální, chemické i biologické faktory specifické pro toto prostředí, možnosti prevence. 67) Zdravotní problematika komunálního hluku – zdroje, zdravotní rizika, možnosti prevence. 68) Faktory prostředí a specifická rizika pro dětskou populaci.
Pracovní lékařství 69) Pracovnělékařské služby, obsah a organizace služeb, dokumentace o pracovnělékařských službách, povinnosti zaměstnavatele a zaměstnanců 70) Poškození zdraví z práce, nemoc z povolání, ohrožení nemocí z povolání, nemoci spojené s prací, pracovní úrazy. Výskyt, posuzování, odškodňování, prevence 71) Práce a zdravotní způsobilost k práci. Pracovně lékařské prohlídky(vstupní, periodické, mimořádné, výstupní a následné) 72) Analýza rizik při práci: hodnocení pracovního prostředí, pracovního místa a pracovní činnosti, preventivní opatření ke snížení rizika. 73) Kategorizace prací, rizikové práce a jejich evidence 74) Prach, charakteristika a měření, hodnocení expozice. Nemoci z povolání způsobené prachem 75) Měření a hodnocení pracovní polohy, fyzické práce celková a JNZD, nemoci z povolání způsobené JNDZ 76) Profesionální karcinogeny, intoxikace chemickými látkami, BET 77) Měření a hodnocení hluku a vibrací, nemoci z povolání způsobené hlukem a vibracemi 78) Neionizující záření, elektromagnetické záření, ultrafialové a infračervené záření, lasery, charakteristiky a působení na člověka, preventivní opatření 79) Biologičtí činitelé a jejich působení na člověka, metody zjišťování, hodnocení míry rizika, ochrana zdraví 80) Ionizující záření. Fyzikální charakteristiky. Práce s expozicí ionizujícímu záření ( zevní a vnitřní kontaminace). Měření a hodnocení. Expoziční limity. Účinky a prevence. Opatření v případě radiační nehody.
Tělovýchovné lékařství 81) Doping. 82) Role a preskripce silového a dynamického silového tréninku v primární a sekundární prevenci. 83) Funkční hodnoty sledované při zátěžových testech v laboratoři (VO2, TF, TK, RQ, tepový kyslík) a jejich klinický význam. Jejich ovlivnění farmaky. 84) Metabolický syndrom a možnosti léčebného působení. 85) Metabolismus hlavních živin při tělesné práci. Výživa ve sportu. 86) Zátěžové testy: typy testů, zdroje zatížení, protokoly ZT, sledované veličiny. 87) Vliv pravidelné pohybové aktivity (tréninku) na tělesnou zdatnost a metabolické parametry. Vliv imobilizace. 88) Obezita – etiopatogenese, diagnostika, léčba. 89) Pohybová aktivita v etiopatogenezi a léčbě kardiovaskulárních chorob. 90) Pohybová aktivita v etiopatogenezi a léčbě metabolických chorob (DM, hyperlipoproteinémie). 91) Svalové dysbalance. 92) Pohybová aktivita a dietní režim v etiopatogenezi a léčbě obezity. 93) Úloha pohybové aktivity u následujících vybraných stavů (osteoporóza, plicní onemocnění, ICHDK, těhotenství, stáří). 94) Vliv pravidelné tělesné aktivity na organizmus (kardiovaskulární systém, kosterní sval, metabolické ukazatele, hormonální stav). Vliv na mortalitu a morbiditu. 95) Základy preskripce pohybové aktivity (PA) v primární prevenci (typ, objem, intenzita). Určení a vyjádření vhodné intenzity PA při preskripci tělesné zátěže. 96) Zátěžové testy – indikace, kontraindikace a kritéria patologického testu. 97) Klinické hodnocení obezity: typy obezity a jejich význam.
Výživa 98) Hlavní principy správné výživy. 99) Tuky, bílkoviny a sacharidy ve výživě. 100) Vitamíny - projevy nedostatku a nadbytku. 101) Minerální látky - projevy nedostatku a nadbytku. 102) Výživa novorozenců, kojenců, batolat a předškolních dětí. 103 Výživa žen v období těhotenství a kojení. 104) Výživa starých lidí. 105) Možnosti hodnocení nutričního stavu. 106) Výživa v prevenci aterosklerózy. 107) Výživa v prevenci diabetu. 108) Výživa v prevenci nádorových onemocnění. 109) Alternativní výživové směry – výhody a rizika. 110) Prevence alimentárních nákaz a intoxikací. 111) Toxické látky ve výživě – anorganické kontaminanty (toxické kovy, dusičnany a dusitany). 112) Toxické látky ve výživě – organické kontaminanty (PCB, PCDD, PAU, ftaláty, mykotoxiny). 113) Otravy houbami. 114) Význam saprofytů a mikroflóry gastrointestinálního traktu. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (26.09.2022)
1) zápočet z předmětu Veřejné zdravotnictví, právo (I,II,III), |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (26.09.2022)
Úspěšné složení státní zkoušky. |