PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa a dietetika - CVO052P2
Anglický název: Nutrition and dietetics
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D.
doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.10.2020)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Ošetřovatelství - Všeobecná sestra ve 2. ročníku. Základní kurz výživy pro zdravotní sestry. Seznamuje s problematikou výživy člověka ve zdraví a nemoci.
Cíl předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.10.2020)

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy fyziologie a hygieny výživy, obecné a speciální dietologie a klinické výživy.

 
Literatura
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.10.2020)

DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2011, 192 s.

(aktualizace na  https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/)

Svačina, Š. et al.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 s.

Lebl J., Provazník K., Hejcmanová L.: Preklinická pediatrie. Galén a Karolínum Praha 2007

Komárek, L., Provazník, K. a kol.: Prevence v praxi. 3. LF UK, Nadace CINDI, Praha 2009

Tláskal, P., et al. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016, 101 s.

Kasper, H., Burghardt. W.: Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 572 s. 

Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. Grada Publishing, 2008, 542 s.

Zlatohlávek L. et al. Klinická dietologie a výživa. Current Media, 2016, 424 s.

Doporučené časopisy:

Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa

Výživa a potraviny

Metody výuky
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.10.2020)

přednášky

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.10.2020)

Zkouška z předmětu: test mnohočetného výběru, po vyčerpání 2 řádně vypsaných termínů testu ústní zkoušení

Sylabus
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.10.2020)

·         Zásady správné výživy

·         Výživa v patogenezi a v prevenci vybraných chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu, onemocnění GIT)

·         Význam a potřeba jednotlivých živin

·         Energetický metabolismus, metabolismus hlavních živin. 

·         Metabolismus vody a elektrolytů

·         Nutriční a hygienický význam potravin živočišného a rostlinného původu

·         Specifika výživy zvláštních skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci a děti, staří lidé)

·         Hladovění a malnutrice – příčiny, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence

·         Prevence alimentárních nákaz a intoxikací

·         Potravinové alergie a intolerance

·         Toxické látky v potravinách. Otravy houbami

·         Hodnocení nutričního stavu

·         Základy dietologie. Dietní systém nemocnic

·         Hlavní principy jednotlivých diet

·         Klinická výživa. Principy parenterální a enterální výživy

·         Hygienické požadavky na nemocniční stravování

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK