PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Základy potravinářských technologií - CPHPT3
Anglický název: Principles of Food Technologies
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 1
E-Kredity: 1
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:15/15, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc.
Kategorizace předmětu: Zdravotnické obory > Teoretické předměty
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (02.06.2008)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 3. ročníku. Předmět je zaměřen na pochopení základů zpracovatelských technologií v členění charakteristika surovin, základní technologické operace od přejímky surovin do finalizace konečného výrobku, nutriční přínos jednotlivých komodit, přehled technologických operací a základních procesů výroby jednotlivých potravinářských komodit.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (02.06.2008)

Studenti se seznámí se základními postupy výroby jednotlivých potravinářských komodit jako první krok ke schopnosti posuzovat správnou hygienickou praxi v provozovnách výroby potravin, pochopit souvislosti, možnosti a principy jednotlivých technologických operací a případně odhadnout, po nabytí praxe, možnosti výroby potravin z pohledu naplnění výživových potřeb obyvatelstva, ochrany životního prostředí a zajištění zdravotní nezávadnosti praktickou činností při výrobě.

Literatura -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (02.06.2008)

Čepička, J. a kol.: Obecná potravinářská technologie, VŠCHT Praha 1995

Kadlec, P-, a kol.: Technologie potravin I a II, VŠCHT Praha, FPBT, 2002

Velíšek, J., a kol.:Chemie potravin 1-3, OSSIS 1999

Pešek, M., a kol.: Potravinářské zbožíznalství, JU České Budějovice 2000

Panorama potravinářského průmyslu 2006, MZe a VÚZE 2007

Metody výuky -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (26.09.2016)

Přednášky a praktika.

Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (26.09.2016)

Požadavky pro zápočet: 80% účast na výuce (přednášky a praktika). Závěrečný test – odpovědi na otázky formou výběru ze 4 možností, jen jedna odpověď správná. Za nesprávnou odpověď se body nestrhávají, při vyznačení více odpovědí se nepočítají žádné body. Podmínkou získání zápočtu je 60 % správných odpovědí.

Sylabus -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (02.06.2008)

Základní principy technologií a požadavky na suroviny v oblasti

  • masné výroby
  • zpracování drůbeže a vajec
  • mlékárenství
  • zpracování rostlinných tuků a způsoby náhrady tuků
  • zpracování kakaových bobů
  • technologie nečokoládových cukrovinek
  • cukrovarnictví a použití necukerných sladidel
  • škrobárenství
  • mlýnsko-pekárenské technologie, technologie trvanlivého pečiva a těstovin
  • principů konzervárenství a zpracování ovoce a zeleniny včetně brambor
  • principů fermentačních technologií a výroby organických kyselin
  • sladovnictví a výrobě piva
  • vinařství, lihovarnictví a drožďárenství
  • úpravy technologických a odpadních vod a výroby a třídění nealko nápojů

Stručný přehled fyzikálně chemických procesů výroby potravin

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK