Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2014)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 3. ročníku.
Předmět seznamuje s principy správné výživy, nutričními potřebami různých skupin populace a s rolí výživy v patofyziologii a prevenci nemocí. Nedílnou součástí je problematika nutriční diagnostiky (hodnocení nutričního stavu, poradenství a klinické výživy (nemocniční dietní systém, nutriční podpora, enterální a parenterální výživa, metabolické bilance a měření energetické spotřeby ...).
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)
The subject acquaints students with principles of good nutrition, nutritional needs of various population groups, and with the role of nutrition in pathophysiology and prevention of diseases. Issues of nutrition diagnostics (evaluation of nutrition status) and counseling are an integral part of the course.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2014)
Studenti si osvojí problematiku fyziologie výživy, preventivní výživy a nutriční diagnostiky a klinické výživy v rozsahu potřebném pro činnost asistenta ochrany veřejného zdraví v praxi na hygienických stanicích a zdravotních ústavech. Student bude schopen:
- ovládat základy fyziologie a patofyziologie výživy
- znát principy správné výživy včetně jejich praktických aplikací a roli výživy v prevenci civilizačních onemocnění
- znát zvláštnosti výživy u různých specifických skupin populace
- vyšetřovat a hodnotit nutriční stav lidí
- interpretovat antropometrické, biochemické, hematologické a imunologické ukazatele nutričního stavu
- sledovat a hodnotit individuální spotřebu potravin
- edukovat klienty o základních principech správné výživy, provádět nutriční poradenství a poradenství v oblasti správného životního stylu
- připravovat intervenční programy zaměřené na ozdravění výživy
- základní praktické dovednosti v oblasti klinické výživy s větším zdůrazněním léčebné výživy
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)
Students will learn topics associated with physiology of nutrition, preventive nutrition, and nutrition diagnostics as needed for activities involving public health protection as part of their practice at hygienic stations and health care facilities.
A student will be able to:
Understand the basics of physiology and pathophysiology of nutrition
Understand the principles of healthy nutrition including the practical application and role of nutrition in prevention of diseases associated with Western cultures.
Understand specifics of nutrition associated with various population groups
Examine and evaluate the nutritional state of patients
Interpret anthropometric, biochemical, hematological, and immunological markers of nutrition status.
Monitor and assess individual food intake.
Educate clients on the basic principles of healthy nutrition; provide counseling on nutrition and healthy lifestyle choices.
Prepare intervention programs directed toward promotion of healthy nutrition.
Literatura -
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2014)
1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 stran
2) Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran
3) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 stran
4) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 stran
5) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 stran
6) Hainer V., Kunešová M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran
7) Češka R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran
8) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006,
9) Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 stran
10) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005 11) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 2005
12) Willett W. : Nutritional epidemiology. Oxford University Press, 1998, 528 stran
13) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 stran
14) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 stran
15) Hamazaki T., Okuyama H. a kol.: Fatty Acids and Lipids - New Findings, Karger, Basel, 2001, 259 stran
16) Mason J., Nitenberg G. A kol.: Cancer & Nutrition: Prevention and Treatment, Karger, Basel, 2000, 300 stran
17) Dean T a kol.: Food intolerance and the food industry, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2000, 228 stran
18) Goldstein D.J. a kol.: The Management of Eating Disorders and Obesity, Humana Press, New Jersey, 1999, 367 stran
19) Simopoulos A.P., Visioli F. a kol.: Mediterranean Diets, Karger, Basel, 2000, 184 stran
20) Štěpán Svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 2008
21) Zdeněk Zadák: Výživa v intensivní péči. Grada 2008
22) Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii
23) Kohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 2005
24) Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)
1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 stran
2) Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran
3) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 stran
4) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 stran
5) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 stran
6) Hainer V., Kunešová M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran
7) Češka R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran
8) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006,
9) Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 stran
10) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005
11) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 2005
12) Willett W. : Nutritional epidemiology. Oxford University Press, 1998, 528 stran
13) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 stran
14) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 stran
15) Hamazaki T., Okuyama H. a kol.: Fatty Acids and Lipids - New Findings, Karger, Basel, 2001, 259 stran
16) Mason J., Nitenberg G. A kol.: Cancer & Nutrition: Prevention and Treatment, Karger, Basel, 2000, 300 stran
17) Dean T a kol.: Food intolerance and the food industry, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2000, 228 stran
18) Goldstein D.J. a kol.: The Management of Eating Disorders and Obesity, Humana Press, New Jersey, 1999, 367 stran
19) Simopoulos A.P., Visioli F. a kol.: Mediterranean Diets, Karger, Basel, 2000, 184 stran
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2014)
Přednášky, praktická cvičení
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)
Lectures, practical exercises.
Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2014)
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních a prezenteci zadaného odborného tématu v rámci praktických cvičení.
Součástí zkoušky je ústní zkoušení a test mnohočetného výběru, kdy je vždy pouze jedna odpověď správná.
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)
At least 80% of attendance at practical training is necessary for awarding the credit.
Multiple choice test with only one correct answer is a part of the examination.
Sylabus -
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2014)
Preventivní část:
- Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití
- Výživa v prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu)
- Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory, ovlivňující nutriční stav ve stáří)
- Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence
- Poruchy příjmu potravy
- Obezita, možnosti prevence a léčby
- Alternativní výživové směry
- Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Nutriční prognostické indexy
- Metody sledování spotřeby.
- Hodnocení jídelníčků počítačovými programy
- Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy
- Nutriční poradenství, zásady edukace klientů
- Intervenční programy v oblasti zdravého životního stylu a správné výživy
Klinická část:
1. dietologie
2. výživa nemocných v závažných klinických stavech
Část zabývající se dietologií se zabývá převážně léčebnou výživou u osob s potřebou restriktivních diet. Je zde ale rovněž zdůrazňována potřeba zajištění optimální výživy i v případě dlouhodobé restrikce některého nutrientu. Zde je možno zařadit dietu pankreatickou, šetřivou, dietu při coeliakální chorobě, fenylketonurii a podobně.
V druhé hlavní složce jsou studenti seznamováni s výživou u různých závažných zdravotních stavů, jsou probírány požadavky na výživu doplňkovou a to jak formou sippingu, tak také kompletní nutriční péči na příklad při zavedeném PEG. Rovněž jsou probírány i základy výživy parenterální a to jak částečné, tak úplné.
V praktické části provádějí studenti pod vedením erudované nutriční terapeutky mezi jiným sestavování či úpravu jídelníčku u různých chorob, jsou seznamováni s pomocnými metodami, jako je provádění indirektní kalorimetrie, vyšetření pomocí bioimpedance a podobně. Účastní se také edukace pacientů se závažnými chorobami (např. diabetu a podobně).
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.03.2009)
Principles of good nutrition. New nutrition recommendations related to public health. Recommended daily dietary intake and food usage.
Nutrition in prevention of chronic diseases (atherosclerosis, cancer, osteoporosis, obesity, diabetes...)
Nutrition of specific population groups (Nutrition of newborns and infants and breastfeeding mothers) Composition of breast milk, importance, and promotion of breastfeeding. Artificial milk formulas. Nutrition for children. Nutrition for pregnant and breastfeeding women. Nutrition for seniors and factors affecting nutritional status in old age.)
Starvation and malnutrition - causes, pathophysiology, clinical picture, diagnostics, and prevention.
Eating disorders.
Obesity: prevention and treatment alternatives.
Alternative nutrition concepts.
Assessment of nutritional state. Methods of nutritional state assessment. Anthropometric, biochemical, hematological, and immunological tests. Nutrition prognostic indexes.
Methods of monitoring food consumption.
Evaluation of dietary regimens using nutritional assessment computer programs.
Metabolism of lipids and lipoproteins and associated disorders.
Nutrition counseling and principles of client nutritional education.
Intervention programs related to healthy lifestyles and good nutrition.