PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Základy potravinářských technologií - CPHKPT3
Anglický název: Principles of food technology
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 1
E-Kredity: 1
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:5/5, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Úroveň:  
Garant: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (01.10.2008)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví - kombinovaná forma. Předmět je zaměřen na pochopení základů zpracovatelských technologií v členění charakteristika surovin, základní technologické operace od přejímky surovin do finalizace konečného výrobku, nutriční přínos jednotlivých komodit, přehled technologických operací a základních procesů výroby jednotlivých potravinářských komodit.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (01.10.2008)

Studenti se seznámí se základními postupy výroby jednotlivých potravinářských komodit jako první krok ke schopnosti posuzovat správnou hygienickou praxi v provozovnách výroby potravin, pochopit souvislosti, možnosti a principy jednotlivých technologických operací a případně odhadnout, po nabytí praxe, možnosti výroby potravin z pohledu naplnění výživových potřeb obyvatelstva, ochrany životního prostředí a zajištění zdravotní nezávadnosti praktickou činností při výrobě.

Literatura -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)

Čepička, J. a kol.: Obecná potravinářská technologie, VŠCHT Praha 1995

Kadlec, P. a kol.: Technologie potravin I a II, VŠCHT Praha, FPBT, 2002

Velíšek, J. a kol.:Chemie potravin 1-3, OSSIS 1999

Pešek, M. a kol.: Potravinářské zbožíznalství, JU České Budějovice 2000

Panorama potravinářského průmyslu 2006, MZe a VÚZE 2007

Metody výuky -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (15.08.2017)

Přednášková činnost podle možností realizovaná i dialogovým způsobem, předání schémat učebních textů a souboru pomocných otázek ke studiu.

Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (15.08.2017)

Závěrečný test – odpovědi na otázky formou výběru ze 4 možností, jen jedna odpověď správná. Za nesprávnou odpověď se body nestrhávají, při vyznačení více odpovědí se nepočítají žádné body. Podmínkou získání zápočtu je 60 % správných odpovědí.

Sylabus -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (01.10.2008)

Základní principy technologií a požadavky na suroviny v oblasti

masné výroby

zpracování drůbeže a vajec

mlékárenství

zpracování rostlinných tuků a způsoby náhrady tuků

zpracování kakaových bobů

technologie nečokoládových cukrovinek

cukrovarnictví a použití necukerných sladidel

škrobárenství

mlýnsko-pekárenské technologie, technologie trvanlivého pečiva a těstovin

principů konzervárenství a zpracování ovoce a zeleniny včetně brambor

principů fermentačních technologií a výroby organických kyselin

sladovnictví a výrobě piva

vinařství, lihovarnictví a drožďárenství

úpravy technologických a odpadních vod a výroby a třídění nealko nápojů

Stručný přehled fyzikálně chemických procesů výroby potravin

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK