PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Nutriční ekonomie - CPHEV2
Anglický název: Economy of Nutrition
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2016
Semestr: letní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:1/0, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Ing. Ctibor Perlín, CSc.
Kategorizace předmětu: Zdravotnické obory > Teoretické předměty
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (02.06.2008)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 2. ročníku. Zabývá se vazbou biologických a ekonomických aspektů výživy obyvatelstva jako mezioborového problému. Výuka je zaměřena na úvodní ekonomické parametry výroby potravin, rozmanitá výživová doporučení, kvalitu potravinářských výrobků, potravinářskou legislativa, spotřebu potravin, DBSP jako nástroje hodnocení výživy, uvádí do problematiky výživové a potravinové politiky, biopotravin, funkčních potravin a použití GMO a informuje o světových organizacích působících v oblasti výživy.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (02.06.2008)

Poskytnutí základních informací a znalostí komplexu problémů spojených s výživou obyvatelstva a závislostí mezi biologickými s ekonomickými parametry spotřeby potravin, úvod do statistických podkladů pro hodnocení stavu výživy v populačních skupinách.

Literatura -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (02.06.2008)

Potravinová legislativa uvedená na serveru www.bezpecnostpotravin.cz nebo

www.agronavigator.cz

Prugar J. a kol., Kvalita rostlinných produktů na prahu 3.tisíciletí, VÚPS Praha 2008

Kalač, P., Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice 2003

Buňka, F. a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika I, UTB Zlín 2006

Novák, V., a kol.: Ekonomika výživy a výživová politika II, UTB Zlín 2006

Perlín, C. a kol.: Jakost z pohledu zbožíznalství. ÚZPI Praha 2000

Blatná, J. a kol.: Výživa na začátku 21.století, Společnost pro výživu a Nadace Nutrivit 2005

Perlín, C. a kol.: Potravinové tabulky I a II. Společnost pro výživu a Mze Praha 1992 a 1993

Pánek, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, FPBT, 2002

Doporučené časopisy:

Výživa a potraviny

Potravinářská revue

Ernährung

Am J Clin Nutr

Metody výuky -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.03.2009)

Přednášková činnost, vytváření schémat, upřednostňování obecných zásad a principů před konkrétním zněním, zejména u legislativy, zaměření na vývojové řady u spotřeby potravin, zdůraznění klíčových problémů před okrajovými, uplatňování logiky.

Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (21.08.2008)

Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.

Uspokojivé odpovědi na 3 otázky ze tří oblastí přednášených témat při zkoušce.

Sylabus -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.03.2009)

Úvod do studia nutriční ekonomiky. Nutriční ekonomika jako spojení biologických a

ekonomických parametrů ve výživě obyvatelstva

Výživová doporučení. Seznámení s principy a orientačními hodnotami výživových

doporučených dávek, doporučených dávek potravin, výživových trendů, nutriční

pyramidy a systému HEI (health eaten index)

Spotřeba potravin. Metodické základy sledování průměrné spotřeby hlavních komodit

potravin a spotřeby potravin podle metodiky rodinných účtů včetně zhodnocení rozdílů

a trendů

Databáze složení potravin . Problematika tvorby a využívání databází chemického složení

potravin včetně zhodnocení limitujících faktorů a validity získaných hodnot

Jakost potravin jako ekonomická kategorie. Jakost potravin jako komplexní vícefaktoriální

funkce aspektů nutričních, hygienických, technologických, senzorických, informačních a

užitných

Obecné zásady výživové a potravinové politiky. Vývoj trendů výživové a potravinové

politiky ve světě a dílčí aspekty této politiky v ČR

Legislativní mantinely: (obecná informace o náplni jednotlivých zákonných norem, jejich

struktuře a náplni se zaměřením na náplň obecných vyhlášek a struktuře komoditních

vyhlášek)

  • zákon o potravinách a jeho vyhlášky se specielním zaměřením na označování a E čísla, HACCP a požadavcích na chemické a mikrobiologické parametry potravin
  • veterinární zákon a jeho vyhlášky ve vztahu k potravinám
  • zákon o veřejném zdraví a jeho vztah ke spotřebě potravin
  • zákon o preventivní ochraně životního prostředí (IPPC) a jeho vztah k potravinám
  • problematika bezpečnosti potravin

Speciální typy potravinářských výrobků: (biopotraviny, funkční potraviny, potraviny na bázi

GMO) a jejich význam ve spotřebě potravin a při řešení globálních problémů

udržitelného rozvoje produkce potravin

Světové organizace a jejich role při výrobě a obchodování s potravinam (FAO, WHO, Codex

Alimentarius, WTO) a jejich funkce na trhu s potravinami

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK