|
|
|
||
Poslední úprava: HABOVA (02.05.2006)
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (06.10.2008)
Získat základní znalosti hlavních oblastí klinické medicíny, aby bylo možno lépe pochopit účel preventivních opatření a to jak v úseku výživy komunitní, tak zejména výživy léčebné. Je nutné, aby absolventi dovedli komunikovat se zdravotnickými pracovníky jak v rámci preventivních, tak také léčebných opatření, které budou po absolvování studia realizovat. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (06.10.2008)
Berkow,R.(Editor): Merck Manual, Kompendium klinické medicíny. Editor českého překladu Strejček, J., vydalo nakladatelství X-Egem, Praha 1996 Hope,R.A.,Longmore,J.M., Hodgetts,TJ., Ramrakra,P.S.: Oxfordská příručka klinické medicíny. Victoria Publishing,Praha, 1995 Studijní pomůcka: osnova jednotlivých přednášek z oboru: Základy klinické medicíny, dodávaná studentům v elektronické formě (zasílány na adresu dodanou studenty na e-mailovou adresu s přístupovým heslem) |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (06.10.2008)
Přednášková činnost, praktické seznámení studentů s některými základními projevy onemocnění na lůžkovém oddělení. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (06.10.2008)
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (06.10.2008)
Seznámení se základy hlavních oblastí klinické medicíny. V přednáškové části je věnována pozornost hlavně interní medicíně a jejím podoborům, konkrétně je to kardiologie, pneumologie, nefrologie, hematologie, onkologie, endokrinní choroby, metabolické choroby. Přednášky jsou zaměřeny na nejrozšířenější onemocnění, zejména je zdůrazněna jejich příčinná nebo epidemiologická souvislost s nutričními faktory, a hlavní formy prevence těchto chorob. Pokud se týká léčby, zde jsou uvedeny pouze okruhy používaných medikamentů, zaměřených na generika, nikoliv jednotlivé medikamenty. V části praktické, která je realizována na 2.interní klinice jsou studentům demonstrováni pacienti s některými konkrétními chorobami, pozornost je zaměřena na nutričně epidemiologické faktory jejich vzniku či jejich souvislosti s výživou, zejména z oblasti kardiologie, gastroenterologie, metabolických chorob a formou jejich léčebné výživy v klinické péči.
|