|
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.09.2021)
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.09.2021)
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Marek Ploc (30.09.2021)
Součást SZZK. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Marek Ploc (30.09.2021)
Součást SZZK. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (03.12.2021)
Otázky: Hygiena výživy: 1. Bílkoviny ve výživě (význam, složení, zdroje, potřeba, metabolismus). 2. Tuky a cholesterol ve výživě (význam, složení, zdroje, potřeba, metabolismus). 3. Sacharidy a vláknina ve výživě (význam, složení, zdroje, potřeba, metabolismus). 4. Trávení a vstřebávání živin. 5. Vitaminy rozpustné v tucích (charakteristika a funkce, potřeba, zdroje). 6. Vitaminy rozpustné ve vodě (charakteristika a funkce, potřeba, zdroje). 7. Minerální látky ve výživě (charakteristika a funkce, potřeba, zdroje). 8. Stopové prvky ve výživě (charakteristika a funkce, potřeba, zdroje). 9. Přídatné látky v potravinách (dělení, podmínky použití, značení na obalech). 10. Přirozené toxiny a antinutriční látky v potravinách (výskyt, účinky na organismus). 11. Plísně a mykotoxiny (výskyt, účinky na organismus). 12. Intoxikace houbami (typy otrav, latence, symptomy, toxiny, patogeneze, příklady). 13. Toxické látky v potravinách: organické kontaminanty – výskyt, účinky na organismus, prevence. 14. Toxické látky v potravinách: anorganické kontaminanty – výskyt, účinky na organismus, prevence 15. Změny v potravinách vlivem různých technologických postupů: výhody a rizika pro zdraví. 16. Alimentární nákazy (bakteriální, parazitární, virové), možnosti prevence. 17. Alimentární intoxikace mikrobiálního původu, možnosti prevence. 18. Saprofytické mikroorganismy a jejich význam v hygieně výživy. 19. Mikrobiota (význam a funkce, možnosti positivního a negativního ovlivnění). 20. Právní normy a předpisy v hygieně výživy. 21. Hygienické požadavky na stravovací služby.
Preventivní výživa 1. Výživa v prevenci nádorových onemocnění. 2. Výživa v prevenci aterosklerózy. 3. Výživa v prevenci diabetu mellitu. 4. Nadváha a obezita a jejich prevence. 5. Nutriční problematika poruch příjmu potravy. 6. Alternativní výživové směry (charakteristika, zdravotní benefity a rizika). 7. Projevy deficitu stopových prvků. 8. Onemocnění z nedostatku a nadbytku minerálních látek. 9. Vitaminy rozpustné ve vodě – hypo a hypervitaminosy 10. Vitaminy rozpustné v tucích – hypo a hypervitaminosy 11. Výživa žen v období těhotenství a kojení. 12. Výživa novorozenců a kojenců do 1 roku. Kojení, náhradní kojenecká mléčná výživa, zavádění příkrmů. 13. Výživa dětí batolecího věku (1-3 roky). 14. Výživa předškolních a školních dětí, adolescentů. 15. Výživová doporučení pro dospělou populaci (nutriční parametry, spotřeba potravin, kulinářské postupy). 16. Výživa seniorů a jejich nutriční stav (rizika, specifika, nástroje hodnocení NS). 17. Výživa při sportu. 18. Hladovění prosté a stresové, malnutrice. 19. Vyšetření nutričního stavu – anamnéza, fyzikální vyšetření, laboratorní ukazatele 20. Vyšetření nutričního stavu – antropometrické ukazatele (děti, dospělí) 21. Metody sledování výživové spotřeby (globální, individuální) Dietologie:
+ zhodnocení jídelníčku ke každé otázce
Potraviny, potravinářské zbožíznalství a technologie: 1. Maso (nutriční význam, hygienická rizika, druhy, výroba) 2. Masné výrobky ve výživě (nutriční význam, hygienická rizika, výroba) 3. Ryby a plody moře ve výživě (nutriční význam, hygienická rizika, druhy, výroba) 4. Vejce ve výživě (nutriční význam, hygienická rizika, druhy, výroba, hodnocení jakosti) 5. Mléko ve výživě (nutriční význam, hygienická rizika, druhy, výroba) 6. Mléčné výrobky (tekuté, fermentované, sýry, tvarohy, nutriční a hygienický význam, výroba) 7. Máslo, syrovátka, mražené krémy (nutriční význam, hygienická rizika, výroba) 8. Obiloviny a výrobky z nich (nutriční význam, druhy, výroba) 9. Sladovnictví a technologie výroby piva 10. Pseudocereálie (druhy, nutriční význam, hodnocení kvality) 11. Rostlinné tuky a oleje (nutriční význam, druhy, výroba) 12. Luštěniny (nutriční význam, druhy, výroba) 13. Koření. Jedlá sůl. Povzbudivé pochutiny (nutriční význam, hygienická rizika) 14. Ovoce čerstvé a zpracované (charakteristika, nutriční význam, hygienická rizika) 15. Zelenina čerstvá a zpracovaná (nutriční význam, hygienická rizika, technologie zpracování) 16. Brambory a výrobky z brambor (technologie výroby škrobu, charakteristika, nutriční význam, hygienická rizika) 17. Nápoje nealkoholické a alkoholické (nutriční význam, druhy, výroba) 18. Nízkoenergetická a energetická sladidla (nutriční význam, druhy, výroba) 19. Med (produkce, složení, zpracování, hodnocení kvality) 20. Sacharidy (výroba cukru, jiné sacharidy v potravinářství, nutriční význam) 21. Káva, čaj, cukrovinky (technologie výroby, nutriční význam, hygienická rizika)
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Marek Ploc (30.09.2021)
Součást SZZK. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (03.12.2021)
Splněné studijní povinnosti. Součást SZZK |