PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Praxe VI (dietologická) - CNT051P3
Anglický název: Practice VI. (Dietetics)
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/80, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2021)
Dvoutýdenní odborná praxe na klinických odděleních zdravotnických zařízení. Student během praxe aplikuje získané teoretické znalosti do praxe pod odborným vedením nutričních terapeutů. Odborná praxe je realizována na klinické bázi, převážně u lůžka pacienta. Na tuto praxi navazuje Praxe VII.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2021)

Cílem předmětu je osvojení získaných teoretických znalostí v praxi.

Student bude schopen:

  • vytvořit základní databázi potravin pro využití v nutričních SW,
  • naplánovat a nanormovat receptury pokrmů různých typů diet,
  • naplánovat jídelníčky různých typů diet,
  • vytvořit základní databázi diet (receptur) pro využití v nutričních SW,
  • použít alternativní způsob tvorby plánů jídelníčků jednotlivých diet,
  • zhodnotit nutriční bilanci jídelníčků,
  • organizačně zajistit a vyhodnotit nutriční stav pacienta,
  • doporučit individuální nutriční intervenci u vybraných pacientů,
  • návrh nutriční podpory u rizikových pacientů,
  • organizačně zajistit monitoraci nutriční intervence u vybraných pacientů (POP, EV),
  • vést a zacházet se záznamy o průběhu nutriční intervence ve zdravotnické dokumentaci.
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)

Povinný předmět je zakončen zápočtem. Zápočet bude udělen pro odevzdání:

1. logbooku (potvrzení o absolvování praxe) v požadovaném rozsahu 80 hodin (2 týdny). 

2. souhrnu z praxe (písemná zpráva o průběhu praxe v délce jedné normostrany A4, MS Word; zaslat emailem garantovi předmětu nebo odevzdat vytištěný s logbookem).

Výběr zdravotnického zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu.

Logbook je k dispozici v aplikaci Výuka nebo u garanta předmětu.

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2021)

1) Kasper H, Burghardt W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada publishing, 2015. ISBN 9788024745336.
2) Kohout, P (ed.). Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha, Forsapi, 2017. ISBN: 9788087250327
3) Kohout P, Rušavý Z, Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha Forsapi, 2010. ISBN: 9788087250082
4) Kohout, P, Kotrlíková, E. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. ISBN 978-80-87250-05-1.
5) Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění pozdějších předpisů.

Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2021)

Odborná praxe na klinických odděleních zdravotnických zařízení.

Vstupní požadavky
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.11.2021)

Prerekvizity: Dietologie I, II, Praxe I, II, V.

Student musí mít před nástupem na praxi platný Zdravotní průkaz v potravinářství - vystavuje praktický lékař.

 

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)

Povinný předmět je zakončen zápočtem. Zápočet bude udělen pro odevzdání:

1. logbooku (potvrzení o absolvování praxe) v požadovaném rozsahu 80 hodin (2 týdny). 

2. souhrnu z praxe (písemná zpráva o průběhu praxe v délce jedné normostrany A4, MS Word; zaslat emailem garantovi předmětu nebo odevzdat vytištěný s logbookem).

Výběr zdravotnického zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu.

Logbook je k dispozici v aplikaci Výuka nebo u garanta předmětu.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK