PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Základy hodnocení kvality potravin živočišného původu - CNT048P3
Anglický název: Quality Assessment of Animal Origin Food Basics
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: letní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:24/24, Z+Zk [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.02.2024)
Předmět je zaměřen na základní orientaci v metodách používaných pro hodnocení kvality potravin živočišného původu. Seznamuje se základními živočišnými komoditami z hlediska chemického složení, procesů ovlivňujících kvalitativní parametry, jejich zpracování i způsoby hodnocení jakosti.
Cíl předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.02.2024)

Studenti si osvojí základní problematiku hodnocení parametrů kvality potravin živočišného původu a jejich význam ve výživě člověka.

Student:
• získá přehledné znalosti v oblasti možných zdrojů živočišných produktů
• bude detailně obeznámen se složením a vlastnostmi organizmů poskytujících živočišné produkty
• pozná jevy a podmínky ovlivňujícími jakost masa a masných výrobků, mléka a mléčných výrobků během produkce surovin a jejich zpracování
• bude seznámen s podstatou a podmínkami operací nezbytných k získávání kvalitních jatečných produktů, masných, mléčných a rybích výrobků, konzumních vajec, medu a výrobků z nich
• dokáže charakterizovat technologické postupy zpracování živočišných surovin a možnosti jejich využití k získávání potravin živočišného původu

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.02.2024)

Pro získání zápočtu je vyžadována účast na cvičení (max 2 absence), pro úspěšné zvládnutí 1.části (maso) test, který obsahuje celkem 30 otázek (20 variantních a 10 otevřených), ze kterých maximálně 40 bodů, pro úspěšné zvládnutí písemné části zkoušky vyžadujeme 26 bodů. Pak následuje krátký ústní pohovor.

2. část (mléko) test - 70 %, poté ústní zkoušení

Literatura
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.02.2024)

Povinná literatura:
1) Dostálová, J., Kadlec, P. 2014. Technologie potravin. Potravinářské zbožíznalství, KEY Publishing s. r. o., 426 s., ISBN 978-80-7418-208-2.
2) Kameník J. 2014. Maso jako potravina: Produkce, složení a vlastnosti masa. VFU Brno, 327 s., ISBN 978-80-7305-673.5.
3) Lawrie, R. A., Ledward, D. A. 2006. Lawrie´s Meat Science. Woodhead Publishing Limited. Cambridge, 464 p. 978-1-84569-159-2.
4) Bylund, G. 1995. Dairy Processing Handbook. Tetra Pak Processing Systems AB, Lund, 436 p.
5) Vyhláška č. 69/2016 Sb., kterou se stanoví požadavky pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich.
6) Vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje.
Doporučené časopisy:
1) Výživa a potraviny
2) Maso
3) Journal of the Science of Food and Agriculture
4) Meat Science
5) Czech Journal of Animal Sciences

Sylabus
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.02.2024)

Přednášky:
• Význam živočišných produktů v lidské výživě.
• Jatečné zpracování zvířat a vedlejší jatečné produkty.
• Zpracování masa a faktory ovlivňující jeho kvalitu.
• Masná výroba I – kategorie masných výrobků.
• Masná výroba II – narážení a tvarování, solení, uzení, tepelné opracování, sušení.
• Produkce a zpracování vajec.
• Mléko – složení, druhy mlék.
• Legislativní požadavky na jakost syrového kravského mléka.
• Hodnocení tekutých mléčných výrobků.
• Fermentované mléčné výrobky a jejich hodnocení.
• Hodnocení sýrů a tvarohů.
• Kvalitativní požadavky na máslo, syrovátku, mražené krémy a sušená mléka.

Cvičení:
• Seznámení s bezpečností práce, požární ochranou a laboratorním sklem. Hodnocení kvality masa a masných výrobků
• Stanovení celkových hemových pigmentů v mase.
• Stanovení obsahu soli v masných výrobcích.
• Hodnocení kvality živočišných tuků a olejů.
• Základní hodnocení vajec.
• Stanovení fyzikálně-chemických parametrů medu.
• Základní rozbor mléka.

• Enzymatické testy průkazu záhřevu mléka.

• Stanovení kyselosti mléka.

• Hodnocení kysaného mléčného výrobku.
• Hodnocení sýrů.
• Prezentace studentů.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.02.2024)

Pro získání zápočtu je vyžadována účast na cvičení (max 2 absence), pro úspěšné zvládnutí 1.části (maso) test, který obsahuje celkem 30 otázek (20 variantních a 10 otevřených), ze kterých maximálně 40 bodů, pro úspěšné zvládnutí písemné části zkoušky vyžadujeme 26 bodů. Pak následuje krátký ústní pohovor.

2. část (mléko) test - 70 %, poté ústní zkoušení

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK