PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Základy výživy v těžkých stavech - CNT036P2
Anglický název: Nutrition in Serious Condition Basics
Zajišťuje: Interní klinika 3. LF UK a FNKV (12-2INK)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: letní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:14/14, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.04.2021)
Kurz Výživa v těžkých stavech se zabývá specifickou problematikou hodnocení nutričních potřeb, zajištění optimální výživy, prevencí komplikací a hodnocení jejího efektu u pacientů s aktivní chorobou a v nutričním riziku. Kurz pokrývá úvod do oboru klinické výživy. V rámci kurzu bude studentům/kám předány základní znalosti a dovednosti v obecných aspektech výživy v těžkých stavech. Problematika bude zasazena do širšího kontextu fyziologie a patofyziologie lačnění, prosté a stresové podvýživy. Bude představen systém nemocničního screeningu nutričního rizika a organizace péče o nemocné s poruchou výživy. Dále budou atendanti/tky seznámeni s problematikou hodnocení tělesného složení, nutričního stavu, energetického výdeje a specifik nutriční intervence cestou orální, enterální a parenterální. A to jak teoreticky, tak formou hands-on praktické výuky. Nedílnou součástí kurzu bude samostatná práce na vypracování interaktivních kazuistik pacientů s poruchou výživy.
Cíl předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.04.2021)

-          Rozdíl mezi prostý a stresovým hladověním a úloha výživy v těchto stavech

-          Hodnocení energetického výdeje pomocí prediktivních rovnic

-          Hodnocení energetického výdeje a substrátové preference pomocí nepřímé kalorimetrie

-          Systém organizace péče o nemocné s poruchou výživy (screening, hodnocení nutričního stavu,

-          Modality nutriční intervence a jejich komplementarita

-          Enterální výživa a orální nutriční suplementa, modulární dietetika – dostupné formule a jejich složení

-          Vstupy pro enterální výživu

-          Parenterální výživa

-          Komplikace výživy, refeeding syndrom, hyperglykemie, metabolické a volemické komplikace PV, GI intolerance EV

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.04.2021)

80% prezence na výuce.

vypracování a obhájení interaktivní kazuistiky.

narativní evaluace předmětu (rozsah jedné normostrany) po ukončení kurzu.

Metody výuky
Poslední úprava: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.04.2021)

Teoretická výuka formou přednášek s podporou aktivního zapojení studentů/tek.

Praktická výuka formou 1/ workshopů zaměřených na nepřímou kalorimetrii a enterální a parenterální výživu (formule, admixing, vstupy, pumpy) a 2/ formou interaktivních kazuistik, které studenti/tky vypracují ve skupinách v průběhu kurzu a obhájí na plénu.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.04.2021)

80% prezence na výuce.

vypracování a obhájení interaktivní kazuistiky.

narativní evaluace předmětu (rozsah jedné normostrany) po ukončení kurzu.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK