Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)
Předmět seznamuje studenty s obecnými principy mikrobiologie a významem mikroorganismů v prostředích přímo souvisejících se zemědělstvím a potravinářstvím. V úvodních kapitolách je pozornost věnována významným skupinám mikroorganismů, zejména virům, bakteriím a mikroskopickým houbám. Jsou vysvětleny základy metabolismu, genetiky, růstu a množení mikroorganismů a účasti mikroorganismů na kolobězích biogenních prvků. Hlavní důraz je kladen na výskyt a význam mikroorganismů v půdě, na rostlinách, v krmivech, trávicím traktu, vodě a potravinách. V praktické části studenti zvládnou řadu laboratorních technik, např. pozorování mikroorganismů, stanovení počtu mikroorganismů, testování antimikrobiální aktivity, hodnocení mikrobiologických parametrů.
Literatura
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)
Šilhánková L. (1995) Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Victoria Publishing, Praha, 361 s. ISBN 80-85605-71-6 Růžek L. et al. (2001) Cvičení z mikrobiologie a pedobiologie. ČZU, Praha, 55s. ISBN 80-213-0838-9 Prescott L. M. et al. (1996) Microbiology. WCB Publishers, London, 935 s. ISBN 0-697-29390-4 Števlíková T., Kačaniová M. (2005) Základy taxonómie bakteérií. SPU v Nitre, Nitra, 64 s., ISBN 80-8069-461-3 Demnerová K. a kol. (2001) Laboratorní cvičení z mikrobiologie. VŠCHT v Praze, Praha, 179 s., ISBN 80-7080-415-7
Metody výuky
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)
Přednášky a praktická cvičení
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (24.09.2023)
Pro zápočet je třeba 80% účast na cvičeních, případnou nepřítomnost je třeba vždy řádně omluvit vyučujícímu. Cvičení je možné si nahradit v jiném termínu, ale ve stejném týdnu a po dohodě s vyučujícím. Aktivní účast na cvičeních bude prokázána vypracováním protokolů. Dále je nutné splnění samostatného úkolu (v zápočtovém týdnu), kterým je charakterizace neznámé mikrobiální kultury. Na cvičení je nezbytné nosit ochranný oděv, nejlépe plášť, a přezůvky. Zkouška je písemná a ústní. Písemná část je skládána formou testu. Studující vybírá jednu správnou odpověď ze 4 možných. V případě úspěšného složení testu (min. 65 % správných odpovědí) je možnost ústního dozkoušení.
Sylabus
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)
Přednášky: Úloha mikroorganismů v prostředí. Historie mikrobiologie Hlavní skupiny mikroorganismů: viry, bakterie a aktinomycety Další skupiny mikroorganismů: kvasinky a plísně, prvoci. Systematická bakteriologie Metabolismus, katabolismus a anabolismus prokaryotických a eukaryotických buněk Růst a množení mikroorganismů - růstové křivky Genetika mikroorganismů Koloběh biogenních prvků (uhlík, dusík, fosfor, síra) Mikrobiologie vody - pitná, povrchová, odpadní. Čištění odpadních vod Mikrobiologie půdy - hlavní skupiny, funkce půdních mikroorganismů Mikrobiologie krmiv Mikrobiologie trávicího traktu - hlavní skupiny mikroorganismů. Ekologie. Funkce. Patogeneze a imunita, imunizace Mikrobiologie potravin. Syrové kravské mléko, čisté mlékařské kultury
Cvičení: Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři. Morfologie mikroorganismů, nativní preparáty, vitální a negativní barvení Fixované mikroskopické preparáty, preparát narychlo Fixované mikroskopické preparáty – pokračování, preparát podle Mikroskopické houby. Izolace a kultivace mikroorganismů Antibiotika a antimikrobiální látky, testování citlivosti mikroorganismů na antibiotika. Vyhodnocení antibiotického testu. Sterilace, pasterace Identifikace bakterií. Izolace bakterií z kůže, spadem. Identifikace izolovaných bakteriálních kultur. Mikrobiologická kvalita pitné vody, mikrobiologický rozbor Vyhodnocení mikrobiologického rozboru vody Účast mikroorganismů na kolobězích uhlíku a dusíku - mikroskopické vyšetření Čisté mlékařské kultury – mikroskopické vyšetření