Poslední úprava: MUDr. Elena Wildová, Ph.D. (11.05.2020)
Předmět je zaměřen na prohloubení znalostí týkajících se dietního stravování včetně vypracování jídelníčků pomocí profesionálních nutričních softwarů. Dále bude zaměřen na plánování a
vlastní realizaci diet v praxi.
Cíl předmětu
Poslední úprava: MUDr. Elena Wildová, Ph.D. (11.05.2020)
Student bude schopen:
práce s údaji na etiketách potravin (složení, nutriční hodnoty, specifikace / kvantifikace porcí),
práce s českými i zahraničními nutričními databázemi,
porovnání a posouzení kvality údajů v nutričních databázích (rozdíly výživových hodnot u jednotlivých komponent, zastoupení potravin nového typu, potravin pro zvláštní účely, přípravků speciální výživy),
porovnání a posouzení práce s nutričními databázemi (uživatelská náročnost, přehled výstupních protokolů a jejich interpretace),
vytvořit formulář pro záznam jídelníčku,
převést záznam jídelníčku do nutričního softwaru pro potřeby analýzy stravy,
export a interpretace výstupních dat po zpracování nutričním softwarem,
naplánovat a připravit nutričně optimální jídelníček pro daný typ diety.
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)
Podmínkou k zápočtu je 80% účast na přednáškách a seminářích. V případě 50-80% účasti bude možná náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 normostran. Při účasti nižší než 50 % nebude student připuštěn k zápočtovému testu.
Zápočet má 2 části: 1. písemný test k ověření získaných znalostí a 2. tvorba 1denního individualizovaného jídelního plánu v nutričním SW dle zadání.
Literatura
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.08.2022)
WIERDSMA Nicolette. Kapesní průvodce dietologií. Dospělí. VU University press. Amsterdam, 2017 (překlad ČANT - odborný garant Hrnčířová Dana)
KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024745336.
KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi 2016. ISBN 978-80-8725-032-7.
Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/referencni-hodnoty-pro-prijem-zivin-dach-2019/
LEBL Jan. PRŮHOVÁ Štěpánka, ŠUMNÍK Zdeněk a kol. Abeceda diebetu. 5.aktualizované vydání. Maxdorf. 2018
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
Doplňující literatura
Česká společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP), doporučení pro klinickou výživu dostupná z: http://www.skvimp.cz/
KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. Aeskulap. ISBN 978-80-204-5009-8.
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (07.09.2020)
dietní systém ve zdravotnických zařízeních,
přehled nutričních databází a SW,
metody a možnosti získávání informací o příjmu stravy na individuální úrovni (FFQ, 24-recall) a jejich využití, kazuistiky
znalost principů základních a vybraných specifických typů diet (vhodný výběr poživatin a pochutin, technologie přípravy),
znalost nutričních požadavků daných diet,
plánování jídelníčků pro základní typy diet,
nutriční kalkulace naplánovaných jídelníčků
moderní trendy v dietologii.
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)
Podmínkou k zápočtu je 80% účast na přednáškách a seminářích. V případě 50-80% účasti bude možná náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 normostran. Při účasti nižší než 50 % nebude student připuštěn k zápočtovému testu.
Zápočet má 2 části: 1. písemný test k ověření získaných znalostí a 2. tvorba 1denního individualizovaného jídelního plánu v nutričním SW dle zadání.