PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Praxe II (stravovací provoz) - CNT019P1
Anglický název: Practice II (Dietary Facilities)
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/40, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (12.10.2022)
Týdenní odborná praxe (40 hodin) realizována pod odborným vedením ve stravovacím provozu zdravotnického zařízení zajišťující péči o pacienty v oblasti dietoterapie praxe. Je zaměřena na prohloubení a upevnění teoretických i praktických dovedností získaných během výuky.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (04.08.2021)

Předmět je zaměřen na seznámení a praktické zapojení studenta do stravovacího provozu zdravotnických zařízení zajišťujících péči o pacienty v oblasti dietoterapie. Odborná praxe bude realizována nejen na úrovni provozních potřeb a nároků k realizaci přípravy jednotlivých diet, ale i zajištění a výstupu na klinické úrovni. Student bude seznámen s/ bude se účastnit:

  • plánování jídelníčků pro jednotlivé diety (stravovací jednotka, SW)
  • normová jídelních plánů dle požadavků lůžkových oddělení
  • dohled nad dodržováním technologických postupů při přípravě stravy (včetně hygienických požadavků)
  • kontrola zahájení expedice stravy
  • dohled na expedici stravy

Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)

Potvrzení o absolvování praxe v požadovaném rozsahu ve stravovacím provozu zdravotnického zařízení. Výběr zdravotnického zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu. Formulář o absolvování praxe ve stravovacím provozu zdravotnického zařízení si student vyzvedne před absolvováním praxe na ústavu hygieny 3. LF UK.

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)

1)      Kasper H, Burghardt W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada publishing, 2015. ISBN 9788024745336.

2)      Kohout, P, Kotrlíková, E. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. ISBN 978-80-87250-05-1.

3)      Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část I. 1. vydání. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. 

4)      Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část II. 1. vydání. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006.

5)      Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění pozdějších předpisů.

Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)

Odborná praxe.

Vstupní požadavky
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)

Zdravotní průkaz v potravinářství - vystavuje praktický lékař.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)

Potvrzení o absolvování praxe v požadovaném rozsahu ve stravovacím provozu zdravotnického zařízení. Výběr zdravotnického zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu. Formulář o absolvování praxe ve stravovacím provozu zdravotnického zařízení si student vyzvedne před absolvováním praxe na ústavu hygieny 3. LF UK.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK