|
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (15.09.2022)
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (14.06.2022)
Student bude zejména: · znát význam a potřebu jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny, ostatní) · znát nutriční a hygienický význam jednotlivých potravin · znát nutriční standardy a doporučení pro výživu obyvatelstva · ovládat mikrobiologickou problematiku ve výživě, včetně prevence alimentárních nákaz a intoxikací · ovládat toxikologickou problematiku ve výživě · znát platnou legislativu v potravinářství a ochraně veřejného zdraví · provádět preventivní a běžný hygienický dozor v zařízení stravovacích služeb · znát problematiku analýzy zdravotních rizik ve výživě · ovládat problematiku HACCP ve stravovacích službách · schopen se orientovat v problematice předmětů běžného užívání |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (14.06.2022)
Zápočet na základě kontrolované účasti na praktických cvičeních a úspěšně napsaného zápočtového testu + zkouška. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (14.06.2022)
DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2019, 296 stran Tuček M. a kol.: Hygiena a epidemiologie, Praha: Univerzita Karlova - Karolinum, 2012, 360 stran. Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin I + II,, Tábor: Ossis, 2009 Kasper H.: Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 592 stran. Tláskal P., Blattná J., Dlouhý P., Dostálová J., Perlín C., Pivoňka J., Kunová V., Štiková O.: Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016, 102 stran. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (14.09.2022)
Přednášky, praktická cvičení. Celkový rozsah praktické výuky v rámci předmětu bude 15 hod. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (06.12.2022)
Sylabus: · Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny, další nutričně významné látky) · Nutriční a hygienický význam jednotlivých skupin potravin (maso a masné výrobky, ryby a ostatní vodní živočichové a výrobky z nich, mléko a mléčné výrobky, vejce, obiloviny, luštěniny, brambory, zelenina a ovoce, ostatní) · Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (salmonelózy, shigelózy, kampylobakteriózy a další bakteriální alimentární onemocnění – epidemiologie, klinika, možnosti prevence; nákazy parazitární; nákazy virové; transmisivní spongioformní encefalopatie; alimentární intoxikace) · Mikrobiologické vyšetření potravin a prostředí potravinářských provozoven · Mikrobiom gastrointestinálního traktu, jeho význam a ovlivnění výživou · Nutriční toxikologie. Toxické látky v potravinách. Toxiny přirozeného původu v potravinách. Otravy houbami. Změny v potravinách vlivem technologických postupů. Biotranformace a interakce toxických látek v organismu. · Problematika předmětů běžného užívání · Analýza zdravotních rizik · Péče o bezpečnost potravin v ČR a v zahraničí · Legislativa v hygieně výživy a v potravinářství · Hygienické požadavky na potravinářské podniky / stravovací služby. Zásady správné výrobní a hygienické praxe, systém HACCP a jeho praktické aplikace. Preventivní a běžný hygienický dozor. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (14.06.2022)
Zápočet na základě kontrolované účasti na praktických cvičeních a úspěšně napsaného zápočtového testu + zkouška. |