Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (19.10.2012)
Předmět Fyziologie výživy poskytuje studentům odborné vědomosti a učí je způsobu myšlení potřebnému pro pochopení vztahu výživy a životních funkcí člověka.
Z hlediska faktografického podává vysvětlení vztahu organismu a zevního prostředí a přehled látek přijímaných ze zevního prostředí, vysvětlení, co je to trávení a vstřebávání a činnost trávicího traktu, vstřebávání z trávicího traktu, transport látek v organismu, metabolismus v cílových tkáních a mechanismy vylučování. Z hlediska pochopení předmětu jde o chápání potravy jako zdroje energie, stavebních a zásobních součástí těla a regulačních látek, osvojení si představy, že složení potravy a způsob příjmu ve vztahu k aktuálnímu stavu organismu ovlivňuje jeho životní funkce, akceptování každého organismu jako zvláštního jedince i z hlediska ovlivnění jeho životních procesů nejen přijímanou potravou, ale i způsobem jejího příjmu.
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (31.10.2019)
Zápočet za 80% účast na praktikách, v případě omluvené neúčasti náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5-7 stran.
Literatura
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (19.10.2012)
Doporučená literatura
Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004.
Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, 1993
Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001.
Kraml P.: Hyperlipoproteinémie v klinické praxi. Tigis, Praha, 2008.
Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005.
Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008.
Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004.
Hrubý S., Turek B.: Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka, Avicenum, Praha 1989
Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči. Grada, Praha, 2009.
Kohout P., Kotlíková E.: Základy klinické výživy- Forsdapi, Praha, 2010.
DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2010.
Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (01.11.2012)
přednášky, praktika
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (31.10.2019)
Otázky ke zkoušce z předmětu „Fyziologie výživy“
1. Bílkoviny
2. Tuky
3. Sacharidy, vláknina
4. Vitamíny rozpustné v tucích
5. Vitamíny rozpustné ve vodě
6. Hypervitaminosy a hypovitaminosy
7. Minerální látky ve výživě
8. Stopové prvky
9. Nutriční a hygienický význam hlavních potravin živočišného původu
10. Hygienický a nutriční význam hlavních potravin rostlinného původu
11. Toxické kontaminující látky v potravinách
12. Otravy houbami
13. Zdravotní rizika různých technologických (kuchyňských) úprav potravin a pokrmů
14. Alimentární nákazy a jejich prevence
15. Alimentární intoxikace (bakteriálního původu) a jejich prevence
16. Význam saprofytické mikroflóry. Význam mikroflóry GIT
17. Kojení
18. Výživa dětí
19. Výživa těhotných a kojících žen
20. Výživa starých osob
21. Poruchy příjmu potravy (obezita, mentální anorexie, bulimie)
22. Výživa v prevenci aterosklerosy
23. Výživa v prevenci nádorových onemocnění
24. Onemocnění ve vztahu k výživě (obezita, diabetes mellitus, hypertenze)
25. Onemocnění ve vztahu k výživě (osteoporóza, zubní kaz)
26. Hladovění. Malnutrice a její typy
27. Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy
28. Sledování spotřeby potravin a vyšetřování nutričního stavu
29. Shrnutí hlavních zásad správné výživy
30. Dieta diabetická
31. Dieta při onemocnění jater. Dieta při onemocnění GIT
32. Dieta žlučníková. Dieta pankreatická.
33. Dieta při onemocnění ledvin
34. Základní dieta v nemocničním systému
35. Dieta bezlepková
36. Alternativní výživové směry
37. Metabolismus vody a elektrolytů a jeho poruchy
Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (19.10.2012)
Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny, další nutričně významné látky)
Nutriční a hygienický význam jednotlivých skupin potravin
Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (salmonelózy, shigelózy, kampylobakteriózy a další bakteriální alimentární onemocnění - epidemiologie, klinika, možnosti prevence; nákazy parazitární; nákazy virové; transmisivní spongioformní encefalopatie; alimentární intoxikace)
Mikroflóra gastrointestinálního traktu a její význam
Nutriční toxikologie. Toxické látky v potravinách. Toxiny přirozeného původu v potravinách. Otravy houbami.
Výživa v patogenezi a prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu…)
Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory ovlivňující nutriční stav ve stáří)
Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence
Poruchy příjmu potravy
Obezita, možnosti prevence a léčby
Alternativní výživové směry
Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Metody sledování spotřeby
Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchyrenterální výživy. pc. Diabetická dieta a další
Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití
Dietní systém nemocnic. Diabetická dieta a další zvláštní diety
Základy enterální a parenterální výživy
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (31.10.2019)
Zápočet za 80% účast na praktikách, v případě omluvené neúčasti náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5-7 stran.