|
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Petra Křížová, DiS. (02.08.2022)
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.09.2023)
Zápočet za 80% účast na praktikách, v případě omluvené neúčasti náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5-7 normostran. Zkouška z předmětu je ústní. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Petra Křížová, DiS. (07.11.2022)
Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001. Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005. DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2010. Fuchs M. : Potravinová alergie a intolerance. Praha: Mladá fronta, 2016. Edice postgraduální medicíny. Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004. Hrubý S., Turek B.: Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka, Avicenum, Praha 1989. Kasper,H.: Výživa v medicíně a dietetika, Grasda, Praha , 2015. Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, 1993. Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004. Kohout P., Kotlíková E.: Základy klinické výživy- Forsdapi, Praha, 2010. Kohout P., Rušavý Z., : Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi, 2016. Kraml P.: Hyperlipoproteinémie v klinické praxi. Tigis, Praha, 2008. Sharma,S.: Klinická výživa a dietologie, Grada, Praha, 2018. Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008. Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči. Grada, Praha, 2009. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Petra Křížová, DiS. (02.08.2022)
přednášky, praktika |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Petra Křížová, DiS. (02.08.2022)
Otázky ke zkoušce z předmětu „Fyziologie výživy“ 1. Bílkoviny 2. Tuky 3. Sacharidy, vláknina 4. Vitamíny rozpustné v tucích 5. Vitamíny rozpustné ve vodě 6. Hypervitaminosy a hypovitaminosy 7. Minerální látky ve výživě 8. Stopové prvky 9. Nutriční a hygienický význam hlavních potravin živočišného původu 10. Hygienický a nutriční význam hlavních potravin rostlinného původu 11. Toxické kontaminující látky v potravinách 12. Otravy houbami 13. Zdravotní rizika různých technologických (kuchyňských) úprav potravin a pokrmů 14. Alimentární nákazy a jejich prevence 15. Alimentární intoxikace (bakteriálního původu) a jejich prevence 16. Význam saprofytické mikroflóry. Význam mikroflóry GIT 17. Kojení 18. Výživa dětí 19. Výživa těhotných a kojících žen 20. Výživa starých osob 21. Poruchy příjmu potravy (obezita, mentální anorexie, bulimie) 22. Výživa v prevenci aterosklerosy 23. Výživa v prevenci nádorových onemocnění 24. Onemocnění ve vztahu k výživě (obezita, diabetes mellitus, hypertenze) 25. Onemocnění ve vztahu k výživě (osteoporóza, zubní kaz) 26. Hladovění. Malnutrice a její typy 27. Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy 28. Sledování spotřeby potravin a vyšetřování nutričního stavu 29. Shrnutí hlavních zásad správné výživy 30. Dieta diabetická 31. Dieta při onemocnění jater. Dieta při onemocnění GIT 32. Dieta žlučníková. Dieta pankreatická. 33. Dieta při onemocnění ledvin 34. Základní dieta v nemocničním systému 35. Dieta bezlepková 36. Alternativní výživové směry 37. Metabolismus vody a elektrolytů a jeho poruchy |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Petra Křížová, DiS. (02.08.2022)
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.09.2023)
Zápočet za 80% účast na praktikách, v případě omluvené neúčasti náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5-7 normostran. Zkouška z předmětu je ústní. |