PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Fyziologie výživy - CDH105P2
Anglický název: Nutrition Physiology
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
letní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:20/0, Z [HS]
letní s.:0/20, Z+Zk [HS]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (25)
letní:neurčen / neurčen (25)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Petra Křížová, DiS. (02.08.2022)
Předmět Fyziologie výživy poskytuje studentům odborné vědomosti a učí je způsobu myšlení potřebnému pro pochopení vztahu výživy a životních funkcí člověka. Z hlediska faktografického podává vysvětlení vztahu organismu a zevního prostředí a přehled látek přijímaných ze zevního prostředí, vysvětlení, co je to trávení a vstřebávání a činnost trávicího traktu, vstřebávání z trávicího traktu, transport látek v organismu, metabolismus v cílových tkáních a mechanismy vylučování. Z hlediska pochopení předmětu jde o chápání potravy jako zdroje energie, stavebních a zásobních součástí těla a regulačních látek, osvojení si představy, že složení potravy a způsob příjmu ve vztahu k aktuálnímu stavu organismu ovlivňuje jeho životní funkce, akceptování každého organismu jako zvláštního jedince i z hlediska ovlivnění jeho životních procesů nejen přijímanou potravou, ale i způsobem jejího příjmu.
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.09.2023)

Zápočet za 80% účast na praktikách, v případě omluvené neúčasti náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5-7 normostran. Zkouška z předmětu je ústní.

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Petra Křížová, DiS. (07.11.2022)

Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001.

Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005.

DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2010.

Fuchs M. : Potravinová alergie a intolerance. Praha: Mladá fronta, 2016. Edice postgraduální medicíny.

Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004.

Hrubý S., Turek B.: Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka, Avicenum, Praha 1989.

Kasper,H.: Výživa v medicíně a dietetika, Grasda, Praha , 2015.

Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, 1993.

Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004.

Kohout P., Kotlíková E.: Základy klinické výživy- Forsdapi, Praha, 2010.

Kohout P.,  Rušavý Z., : Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi, 2016. 

Kraml P.: Hyperlipoproteinémie v klinické praxi. Tigis, Praha, 2008.

Sharma,S.: Klinická výživa a dietologie, Grada, Praha, 2018.

Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008.

Zadák Z.: Výživa v intenzivní péči. Grada, Praha, 2009.

Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Petra Křížová, DiS. (02.08.2022)

přednášky, praktika

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Petra Křížová, DiS. (02.08.2022)

Otázky ke zkoušce z předmětu „Fyziologie výživy“ 

1.        Bílkoviny

2.        Tuky 

3.        Sacharidy, vláknina 

4.        Vitamíny rozpustné v tucích

5.        Vitamíny rozpustné ve vodě 

6.        Hypervitaminosy a hypovitaminosy

7.        Minerální látky ve výživě

8.        Stopové prvky

9.        Nutriční a hygienický význam hlavních potravin živočišného původu 

10.    Hygienický a nutriční význam hlavních potravin rostlinného původu 

11.    Toxické kontaminující látky v potravinách

12.    Otravy houbami

13.    Zdravotní rizika různých technologických (kuchyňských) úprav potravin a pokrmů

14.    Alimentární nákazy a jejich prevence

15.    Alimentární intoxikace (bakteriálního původu) a jejich prevence

16.    Význam saprofytické mikroflóry. Význam mikroflóry GIT

17.    Kojení

18.    Výživa dětí

19.    Výživa těhotných a kojících žen

20.    Výživa starých osob

21.    Poruchy příjmu potravy (obezita, mentální anorexie, bulimie)

22.    Výživa v prevenci aterosklerosy

23.    Výživa v prevenci nádorových onemocnění

24.    Onemocnění ve vztahu k výživě (obezita, diabetes mellitus,  hypertenze)

25.    Onemocnění ve vztahu k výživě (osteoporóza, zubní kaz)

26.    Hladovění. Malnutrice a její typy

27.    Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy

28.    Sledování spotřeby potravin a vyšetřování nutričního stavu

29.    Shrnutí hlavních zásad správné výživy

30.    Dieta diabetická

31.    Dieta při onemocnění jater. Dieta při onemocnění GIT

32.    Dieta žlučníková. Dieta pankreatická.

33.    Dieta při onemocnění ledvin

34.    Základní dieta v nemocničním systému 

35.    Dieta bezlepková

36.    Alternativní výživové směry

37.    Metabolismus vody a elektrolytů a jeho poruchy

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Petra Křížová, DiS. (02.08.2022)
  • Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny, další nutričně významné látky)
  • Nutriční a hygienický význam jednotlivých skupin potravin
  • Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (salmonelózy, shigelózy, kampylobakteriózy a další bakteriální alimentární onemocnění - epidemiologie, klinika, možnosti prevence; nákazy parazitární; nákazy  virové; transmisivní spongioformní encefalopatie; alimentární intoxikace)
  • Mikroflóra gastrointestinálního traktu a její význam
  • Nutriční toxikologie. Toxické látky v potravinách. Toxiny přirozeného původu v potravinách. Otravy houbami.  
  • Výživa v patogenezi a prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu…)
  • Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory ovlivňující nutriční stav ve stáří)
  • Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence
  • Poruchy příjmu potravy
  • Obezita, možnosti prevence a léčby
  • Alternativní výživové směry
  • Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Metody sledování spotřeby
  • Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchyrenterální výživy. pc. Diabetická dieta a další
  • Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití
  • Dietní systém nemocnic. Diabetická dieta a další zvláštní diety
  • Základy enterální a parenterální výživy
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.09.2023)

Zápočet za 80% účast na praktikách, v případě omluvené neúčasti náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5-7 normostran. Zkouška z předmětu je ústní.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK