PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Potraviny, nápoje a doplňky stravy - CCOCB0072
Anglický název: Food, Beverages and Food Supplements
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: letní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:20/20, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (25)
Minimální obsazenost: 1
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština, angličtina
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Další informace: http://www.citacepro.com/slozka/fqQ0tk6L
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
Garant: prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
Patří mezi: BNUT-PVK-3 (ZÁPIS)
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: Bc. Kateřina Maternová (04.05.2022)
Předmět je zaměřen na zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků dle komoditních vyhlášek včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních vad a způsobů falšování. Kromě toho se studenti seznámí s vývojem lidské stravy, současnými potravinářskými trendy a doplňky stravy. Student bude: • schopen ohodnotit jakosti základních potravinářských surovin a sortimentu výrobků z nich produkovaných v souladu se současně platnou potravinářskou legislativou • schopen rozčlenit jednotlivé potravinářské výrobky do skupin, charakterizovat jej a popsat strukturu sortimentu dle platné legislativy • znát význam jednotlivých potravinových komodit ve výživě • schopen odhalit nesoulad potraviny s legislativními předpisy • schopen se orientovat v legislativním rámci doplňků stravy a doplňcích stravy dostupných na trhu • znát aktuální trendy v potravinářství
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Bc. Kateřina Maternová (04.05.2022)

75% účast na přednáškách,

100% účast na cvičení (omluvy dle individuální domluvy

s vyučujícím), příprava skupinové prezentace na dané téma a její

prezentování v rámci cvičení, skupinová příprava návrhu etikety

potravinářského výrobku a jeho prezentace, hodnocení návrhů

etiket vypracovaných ostatními spolužáky, napsání zápočtového testu nad 75%

Sylabus
Poslední úprava: Bc. Kateřina Maternová (04.05.2022)

Témata přednášek:

1. Úvod, základní pojmy

2. Současné potravinářské trendy

3. Evoluce lidské stravy

4. Mléko a mléčné výrobky

5. Jedlé tuky a oleje

6. Pekařské a cukrářské výrobky

7. Ovoce a zelenina

8. Přírodní antioxidanty

9. Maso a masné výrobky

10. Sladidla, med, cukrovinky, čokoláda, kakao

11. Nealkoholické nápoje

12. Alkoholické nápoje

13. Výroba piva

14. Potravinářská aditiva

15. Doplňky stravy

Cvičení:

• Úvod, podmínky zápočtu, zdroje informací ve výživě a v potravinářství

• Ryby, vejce a výrobky z nich

• Čaj, káva, kávoviny, zmrazené potraviny

• Brambory, mlýnské produkty z obilovin, těstoviny

• Škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena

• Koření, jedlá sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené

omáčky, dresinky a hořčice

• Suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich

• Kvasný ocet a droždí

• Mlýnské obilné výrobky, těstoviny, cukrářské výrobky a těsta

• Požadavky na některé zmrazené potraviny

• Klasifikace jatečně upravených těl jatečných zvířat

• Prezentace samostatných prací a etiket

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Bc. Kateřina Maternová (04.05.2022)

75% účast na přednáškách,

100% účast na cvičení (omluvy dle individuální domluvy

s vyučujícím), příprava skupinové prezentace na dané téma a její

prezentování v rámci cvičení, skupinová příprava návrhu etikety

potravinářského výrobku a jeho prezentace, hodnocení návrhů

etiket vypracovaných ostatními spolužáky, napsání zápočtového testu nad 75%

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK