PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Dějiny výživy - B92728
Anglický název: History of Nutrition
Zajišťuje: Ústav dějin lékařství a cizích jazyků 1. LF UK (11-00220)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2018
Semestr: letní
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/0, Z [HT]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Další informace: http://udl.lf1.cuni.cz
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
předmět je možno zapsat mimo plán
Garant: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
Anotace
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (16.05.2019)
Toto je volitelný předmět pro DSP studenty oboru Dějiny lékařství. Cílem předmětu je přinášet aktuální informace k tématu dějiny výživy pokrývající celé široké spektrum od paleopatologických až po dějiny 20. století.
Sylabus
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (16.05.2019)

    1.     Úvodní hodina, doporučená literatura, podmínky absolvování kurzu (Černý)
    2.     Jídlo v antice z pohledu archeologie 1 (Alušík)
    3.     Jídlo v antice z pohledu archeologie 2 (Alušík)
    4.     Antická literární tradice o jídle (Žytek)
    5.     Rekonstrukce stravy v pravěku (Smrčka)
    6.     Pokrmy a nápoje jako součást terapie raného novověku (Divišová)
    7.     Nejstarší české kuchařské knihy z 16. a 17. století (Černý)
    8.     Omamná vůně Východu aneb dějiny importu koření (Černý)
    9.     Káva, čaj a čokoláda: od léku k poživatině (Černý)
    10.   České kuchařky 19. století (Kouba)
    11.   Historie stravování v pražských josefinských ústavech (Hlaváčková)
    12.   Pivo, víno, pálenka – dějiny alkoholických nápojů (Tomíček)
    13.   Anorexie a bulimie v průběhu času (Hrnčiříková)
    14.   Udělení zápočtu (Černý)

Literatura
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (16.05.2019)

Ken Albala, The banquet: dining in the great courts of late renaissance Europe, Urbana – Chicago – Springfield: University of Illinois Press, 2017.

Kyri W. Claflin and Peter Scholliers (eds.), Writing food history: a global perspective, London ; New York: Berg, 2012.

Gillian Crowther, Eating culture: an anthropological guide to food, Toronto: University of Toronto Press, 2013.

Paul Freedman, Out of the East: spices and the medieval imagination, New Haven: Yale University Press, 2009.

Blanka Jedličková, Milena Lenderová, Miroslav Kouba, Ivo Říha (eds.), Krajiny prostřených i prázdných stolů. I., Evropská gastronomie v proměnách staletí, Pardubice-Polabiny: Univerzita Pardubice, 2016.

Blanka Jedličková, Milena Lenderová, Miroslav Kouba, Ivo Říha (eds.), Krajiny prostřených i prázdných stolů. II., Evropská gastronomie v interdisciplinárním přístupu, Pardubice: Univerzita Pardubice, 2017.

Irena Korbelářová a kolektiv, Kulinární kultura Slezska a střední Evropy: východiska, metody, interdisciplinarita, Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2015.

Peter Peter, Kulturgeschichte der deutschen Küche, München: C.H. Beck, 2009.

Vítězslav Štajnochr, Zámecké kuchyně: zámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje, Praha: Národní památkový ústav, 2017.

Bohumila Tinzová, Eduard Klaner, Slezská kuchyně pro den všední i sváteční: tradiční jídla nejen z Jesenicka, Jeseník: Eberesche, 2011.

Úlehlová-Tilschová, Marie, Česká strava lidová, Praha 1945, 2011.

John Wilkins and Robin Nadeau, A companion to food in the ancient world, Oxford: Wiley Blackwell, 2015.

Zikmund Winter, Kuchyně a stůl našich předků, Brno: Eurobook, 2017.

Čeněk Zíbrt, Staročeské umění kuchařské, V Praze: Dauphin, 2012.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (16.05.2019)

Předmět je zakončen zápočtem na základě pohovoru. Téma se odvíjí od seznamu doporučené literatury a syllabu předmětu.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK