|
|
|
||
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (16.05.2019)
|
|
||
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (16.05.2019)
1. Úvodní hodina, doporučená literatura, podmínky absolvování kurzu (Černý) |
|
||
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (16.05.2019)
Ken Albala, The banquet: dining in the great courts of late renaissance Europe, Urbana – Chicago – Springfield: University of Illinois Press, 2017. Kyri W. Claflin and Peter Scholliers (eds.), Writing food history: a global perspective, London ; New York: Berg, 2012. Gillian Crowther, Eating culture: an anthropological guide to food, Toronto: University of Toronto Press, 2013. Paul Freedman, Out of the East: spices and the medieval imagination, New Haven: Yale University Press, 2009. Blanka Jedličková, Milena Lenderová, Miroslav Kouba, Ivo Říha (eds.), Krajiny prostřených i prázdných stolů. I., Evropská gastronomie v proměnách staletí, Pardubice-Polabiny: Univerzita Pardubice, 2016. Blanka Jedličková, Milena Lenderová, Miroslav Kouba, Ivo Říha (eds.), Krajiny prostřených i prázdných stolů. II., Evropská gastronomie v interdisciplinárním přístupu, Pardubice: Univerzita Pardubice, 2017. Irena Korbelářová a kolektiv, Kulinární kultura Slezska a střední Evropy: východiska, metody, interdisciplinarita, Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2015. Peter Peter, Kulturgeschichte der deutschen Küche, München: C.H. Beck, 2009. Vítězslav Štajnochr, Zámecké kuchyně: zámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje, Praha: Národní památkový ústav, 2017. Bohumila Tinzová, Eduard Klaner, Slezská kuchyně pro den všední i sváteční: tradiční jídla nejen z Jesenicka, Jeseník: Eberesche, 2011. Úlehlová-Tilschová, Marie, Česká strava lidová, Praha 1945, 2011. John Wilkins and Robin Nadeau, A companion to food in the ancient world, Oxford: Wiley Blackwell, 2015. Zikmund Winter, Kuchyně a stůl našich předků, Brno: Eurobook, 2017. Čeněk Zíbrt, Staročeské umění kuchařské, V Praze: Dauphin, 2012. |
|
||
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (16.05.2019)
Předmět je zakončen zápočtem na základě pohovoru. Téma se odvíjí od seznamu doporučené literatury a syllabu předmětu. |