PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Toxické látky a jejich vliv na zdraví - B03508 (Výživa dospělých a dětí - prezenční)
Anglický název: Toxic Substances and their impact on health
Zajišťuje: Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN (11-00360)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: ing. Věra Marešová, CSc., vera.maresova@lf1.cuni.cz
Staré označení: B02733
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. et MUDr. Alexander Pilin, CSc.
Atributy: Výživa dospělých a dětí
Teoretický předmět
Záměnnost : B02733
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)
Získání znalostí o účinku toxických látek na lidský organismus se zaměřením na vyhledávání údajů o toxicitě xenobiotik, projevech intoxikace a její diagnostiky a biotransformaci škodlivých nox.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)

1. Jedy. Toxicita látek. Hodnocení toxicity. Experimentální toxikologie.

2. Toxikologie životního a pracovního prostředí.

3. Toxické látky v potravinách. Toxická rizika z vody.

4. Diagnostika a terapie intoxikace. Toxikologické informační středisko.

5. Kovy a jiné anorganické noxy.

6. Organické toxické látky.

7. Toxické plynné látky.

8. Lékové intoxikace.

9. Jedovaté houby a rostliny, plísně.

10. Abuzus návykových látek, zdravotní důsledky, právní normy.

11. Insekticida. Rezidua v potravinách.

12. Stabilita potravin. Hnilobné procesy. Ptomainy v potravinách.

13. Porušení zdraví potravinami. Patomorfologický obraz intoxikací.

14. Poruchy výživy z hlediska soudně-lékařského

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)

Povinná:

  • Lüllmann, Heinz, Mohr, Klaus, Wehling, Martin. Farmakologie a toxikologie. Praha: Grada, 2002, 694 s. ISBN .
  • Balíková, Marie. Forenzní a klinická toxikologie : laboratorní toxikologická vyšetření. Praha: Galén, 2017, 127 s. ISBN 978-80-7492-304-3.
  • Patočka, Jiří. Vojenská toxikologie. Praha: Grada, 2004, 178 s. ISBN 80-247-0608-3.
  • Hrdina, Vratislav, Jahodář, Luděk, Hrdina, Radomír, Martinec, Zdeněk, Měrka, Vladimír. Přírodní toxiny a jedy. Praha: Galén : Karolinum, 2004, 302 s. ISBN .
  • Modrá, Helena a kol. Toxikologie potravin - vybrané kapitoly. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2014, 85 s. ISBN 978-8073057503.
  • Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana. Chemie potravin II. Tábor: OSSIS, 2009, 580 s. ISBN 978-8086659169.
  • Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana. Chemie potravin I. Tábor: OSSIS, 2009, 623 s. ISBN .
  • Dostálová, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi, 2008, 53 s. ISBN 978-80-903820-8-4.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK