PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Speciální mikrobiologie a imunologie pro nutricionisty, potravinové alergie - B03507 (Výživa dospělých a dětí - prezenční)
Anglický název: Special Mikrobiology and Imunology for the Nutritionist, Food allergies
Zajišťuje: Ústav imunologie a mikrobiologie 1. LF UK a VFN (11-00351)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc., jitka.petanova@lf1.cuni.cz
Staré označení: B02721
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: prof. RNDr. Libuše Kolářová, CSc.
Atributy: Výživa dospělých a dětí
Teoretický předmět
Záměnnost : B02721
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)
Správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie, nutriční doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (15.02.2022)

Seznámit posluchače se správnými nutričními postupy z pohledu mikrobiologie, vysvětlení nutričních doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.

Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)

1. Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie.

2. Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.

3. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického.

4. Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.

5. Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.

6. Imunopatologické reakce a stavy. Zánět.

7. Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.

8. Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz

9. Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance.

10. Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom.

11. Alergie na vybrané druhy potravin.

12. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.

13. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie.

14. Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.

15. Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)

Povinná:

  • Vacek, Václav. Alimentární infekce. Praha: Galén, 2002, 163 s. ISBN 80-7262-166-1.
  • Julák, Jaroslav, Pavlík, Emil. Lékařská mikrobiologie pro zubní lékařství. Praha: Karolinum, 2010, 443 s. ISBN 978-80-246-1792-3.
  • Krejsek, Jan, Kopecký, Otakar. Klinická imunologie. [Hradec Králové]: Nucleus, 2004, 941 s. ISBN 80-86225-50-X.
  • Krejsek, Jan, Andrýs, Ctirad, Krčmová, Irena. Imunologie člověka. Hradec Králové: Garamon s.r.o., 2016, 495 s. ISBN 978-80-86472-74-4.
  • Špičák, Václav, Panzner, Petr. Alergologie. Praha: Galén : Karolinum, 2004, 348 s. ISBN 80-7262-265-X.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.

Doporučená:

  • Hořejší, Václav, Bartůňková, Jiřina. Základy imunologie. Praha: Triton, 2009, 316 s. ISBN 978-80-7387-280-9.
  • Fuchs, Martin. Alergie číhá v jídle a pití. Plzeň: Adéla, 2007, 267 s. ISBN 978-80-902532-2-3.
  • Schleip, Thilo. Histaminová intolerance. Praha: Galén, 2009, 118 s. ISBN 978-80-7262-666-3.
  • Gershwin, M. Eric, German, J. Bruce Keen, Carl L. (eds.). Nutrition and immunology : principles and practice. Totowa: Humana Press, 2000, 505 s. ISBN 0-89603-719-3.

Studijní opory
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)

prezentace v MS TEAMS, vybrané kapitoly z povinné a doporučené literatury

Metody výuky
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (15.02.2022)

přednášky

Vstupní požadavky
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)
splněné prerekvizity
Požadavky k zápisu
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)
splněné prerekvizity
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)

Zápočet bude udělen v den zkoušky na základě předložení písemně zpracované zadané otázky (rozsah max. 1 strana A4, stačí struktura odpovědi) a následné diskuze na toto téma. Konkrétní otázku (vycházíme ze zkouškových otázek) náhodně vylosovanou pro každého studenta najdete v seznamu v MST.

Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunoalergologie).

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)

Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie):

Otázky ke zkoušce:

A. Speciální mikrobiologie (předpokladány znalosti obecné mikrobiologie v rozsahu Bc. studia)

1.      Obory mikrobiologie, charakteristika jednotlivých skupin mikroorganismů

2.      Vyšetřovací metody v mikrobiologii

3.      Fyziologická flóra GIT a její význam

4.      Zásady bezpečného stravování a manipulace s potravinami

5.      Metody sterilizace

6.      Metody dezinfekce

7.      Asepse a hygienická dezinfekce rukou

8.      Sezónní alimentární infekce.

9.      Nesezónní alimentární infekce.

10.  Zdroje infekcí u alimentárních infekcí (salmonelózy, kampylobakteriózy, shigelózy, yersiniózy, infekce vyvolané E. coli, listeriózy, virové střevní infekce, hepatitidy, břišní tyfus, paratyfy).

11.  Původci alimentárních infekcí

12.  Prevence a rizika alimentárních infekcí

13.  Terapie alimentárních infekcí

B. Imunologie, potravinové alergie

1.      Buněčné složky přirozené imunity, jejich funkce

2.      Humorální složky přirozené imunity, jejich funkce

3.      Buněčné složky adaptivní imunity, jejich funkce

4.      Humorální složky adaptivní imunity, jejich funkce

5.      Význam žírných buněk

6.      Histamin (význam a funkce, receptory, odbourávání)

7.      Slizniční imunitní systém

8.      Slizniční IgA

9.      Orální tolerance

10.  Imunopatologická reakce  I. Typu

11.  Imunopatologická reakce  II. Typu

12.  Imunopatologická reakce  III. Typu

13.  Imunopatologická reakce  IV. Typu

14.  Zánět

15.  Prevence rozvoje alergie - výživové postupy z hlediska primární a terciální prevence

16.  Imunologický význam mateřského mléka

17.  Bezlepková dieta

18.  Prebiotika a probiotika, symbiotika

19.  Imunodeficience - manifestace, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici

20.  Autoimunitní onemocnění - imunopatologické mechanismy, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici

21.  Alergie - mechanismy, typy onemocnění, projevy

22.  Potravinová intolerance (základní rozdělení, příklady)

23.  Potravinová alergie - charakteristika, nejčastější typy alergenů, klinické projevy

24.  Zkřížená alergie

25.  Diagnostika potravinových alergií

26.  Histaminová intolerance (příčiny, klinické projevy, léčba)

27.  Potravinová alergie z hlediska věku

28.  Imunopatologické reakce na lepek

29.  Klinické projevy celikaie

30.  Laboratorní diagnostika celiakie

31.  Nutriční postupy u imunokompromitovaných pacientů

32.  Nutrice a imunitní systém

Rozpis výuky -
Rozpis semestrální
Výukový týden Datum Od - Do Typ výuky Téma Učitel Soubory Poznámka Hodnocení
104.10.202308:30 - 10:00přednáškaZáklady mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie. RNDr. Jan Bobek, Ph.D. 
průměr: 5, hodnoceno: 2x
211.10.202308:30 - 10:00přednáškaAlimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.MUDr. Zora Mělková, Ph.D. 
průměr: 5, hodnoceno: 3x
318.10.202308:30 - 10:00přednáškaZdroje a sezónnost výskytu alimentárních infekcí.Mgr. Marta Chanová, Ph.D. 
průměr: 5, hodnoceno: 1x
425.10.202308:30 - 10:00přednáškaSterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.doc. Ing. Karel Holada, Ph.D. 
průměr: 5, hodnoceno: 3x
501.11.202308:30 - 10:00přednáškaSouhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.doc. RNDr. Jiří Hrdý, Ph.D. 
průměr: 5, hodnoceno: 1x
608.11.202308:30 - 10:00přednáškaImunopatologické reakce a stavy. Zánět.doc. RNDr. Jiří Hrdý, Ph.D. 
průměr: 5, hodnoceno: 2x
715.11.202308:30 - 10:00přednáškaKlinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.Mgr. Michaela Nováková 
průměr: 5, hodnoceno: 2x
822.11.202308:30 - 10:00přednáškaPotravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz.MUDr. Dana Čechová 
průměr: 5, hodnoceno: 1x
929.11.202308:30 - 10:00přednáškaPotravinové alergie – diagnostika. Histaminová intolerance. MUDr. Dana Čechová 
průměr: 5, hodnoceno: 1x
1006.12.202308:30 - 10:00přednáškaZkřížené alergie. Orální alergický syndrom.MUDr. Dana Čechová 
průměr: 5, hodnoceno: 1x
1113.12.202308:30 - 10:00přednáškaAlergie na vybrané druhy potravin. MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. 
1220.12.202308:30 - 10:00přednáškaSpecializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.Mgr. Michaela Nováková 
1303.01.202408:30 - 10:00přednáškaPřecitlivělost na určitý druh obilniny – přechodná. Celiakie.MUDr. Helena Posová, CSc. 
1410.01.202408:30 - 10:00přednáškaNutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.MUDr. Dana Čechová 
1517.01.202408:30 - 10:00přednáškaShrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. 
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK