Správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie, nutriční doporučení u pacientů s imunodeficiencemi,
autoimunitním nebo alergickým onemocněním.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (15.02.2022)
Seznámit posluchače se správnými nutričními postupy z pohledu mikrobiologie, vysvětlení nutričních doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)
1. Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie.
2. Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.
3. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického.
4. Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.
5. Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.
6. Imunopatologické reakce a stavy. Zánět.
7. Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.
8. Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz
12. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.
13. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie.
14. Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.
15. Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.
Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)
Povinná:
Vacek, Václav. Alimentární infekce. Praha: Galén, 2002, 163 s. ISBN 80-7262-166-1.
Julák, Jaroslav, Pavlík, Emil. Lékařská mikrobiologie pro zubní lékařství. Praha: Karolinum, 2010, 443 s. ISBN 978-80-246-1792-3.
Krejsek, Jan, Kopecký, Otakar. Klinická imunologie. [Hradec Králové]: Nucleus, 2004, 941 s. ISBN 80-86225-50-X.
Krejsek, Jan, Andrýs, Ctirad, Krčmová, Irena. Imunologie člověka. Hradec Králové: Garamon s.r.o., 2016, 495 s. ISBN 978-80-86472-74-4.
Špičák, Václav, Panzner, Petr. Alergologie. Praha: Galén : Karolinum, 2004, 348 s. ISBN 80-7262-265-X.
Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
Doporučená:
Hořejší, Václav, Bartůňková, Jiřina. Základy imunologie. Praha: Triton, 2009, 316 s. ISBN 978-80-7387-280-9.
Fuchs, Martin. Alergie číhá v jídle a pití. Plzeň: Adéla, 2007, 267 s. ISBN 978-80-902532-2-3.
Schleip, Thilo. Histaminová intolerance. Praha: Galén, 2009, 118 s. ISBN 978-80-7262-666-3.
Gershwin, M. Eric, German, J. Bruce Keen, Carl L. (eds.). Nutrition and immunology : principles and practice. Totowa: Humana Press, 2000, 505 s. ISBN 0-89603-719-3.
Studijní opory
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)
prezentace v MS TEAMS, vybrané kapitoly z povinné a doporučené literatury
Metody výuky
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (15.02.2022)
přednášky
Vstupní požadavky
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)
splněné prerekvizity
Požadavky k zápisu
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)
splněné prerekvizity
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)
Zápočet bude udělen v den zkoušky na základě předložení písemně zpracované zadané otázky (rozsah max. 1 strana A4, stačí struktura odpovědi) a následné diskuze na toto téma. Konkrétní otázku (vycházíme ze zkouškových otázek) náhodně vylosovanou pro každého studenta najdete v seznamu v MST.
Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunoalergologie).
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (20.11.2022)
Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie):
Otázky ke zkoušce:
A. Speciální mikrobiologie (předpokladány znalosti obecné mikrobiologie v rozsahu Bc. studia)
1. Obory mikrobiologie, charakteristika jednotlivých skupin mikroorganismů
2. Vyšetřovací metody v mikrobiologii
3. Fyziologická flóra GIT a její význam
4. Zásady bezpečného stravování a manipulace s potravinami
5. Metody sterilizace
6. Metody dezinfekce
7. Asepse a hygienická dezinfekce rukou
8. Sezónní alimentární infekce.
9. Nesezónní alimentární infekce.
10. Zdroje infekcí u alimentárních infekcí (salmonelózy, kampylobakteriózy, shigelózy, yersiniózy, infekce vyvolané E. coli, listeriózy, virové střevní infekce, hepatitidy, břišní tyfus, paratyfy).
11. Původci alimentárních infekcí
12. Prevence a rizika alimentárních infekcí
13. Terapie alimentárních infekcí
B. Imunologie, potravinové alergie
1. Buněčné složky přirozené imunity, jejich funkce
2. Humorální složky přirozené imunity, jejich funkce
3. Buněčné složky adaptivní imunity, jejich funkce
4. Humorální složky adaptivní imunity, jejich funkce
5. Význam žírných buněk
6. Histamin (význam a funkce, receptory, odbourávání)
7. Slizniční imunitní systém
8. Slizniční IgA
9. Orální tolerance
10. Imunopatologická reakce I. Typu
11. Imunopatologická reakce II. Typu
12. Imunopatologická reakce III. Typu
13. Imunopatologická reakce IV. Typu
14. Zánět
15. Prevence rozvoje alergie - výživové postupy z hlediska primární a terciální prevence
16. Imunologický význam mateřského mléka
17. Bezlepková dieta
18. Prebiotika a probiotika, symbiotika
19. Imunodeficience - manifestace, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici
20. Autoimunitní onemocnění - imunopatologické mechanismy, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici
21. Alergie - mechanismy, typy onemocnění, projevy