PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Toxické látky a jejich vliv na zdraví - B03299 (Výživa dospělých a dětí - kombinovaná)
Anglický název: Toxic Substances and their impact on health
Zajišťuje: Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN (11-00360)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:8/0, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: ing. Věra Marešová, CSc., vera.maresova@lf1.cuni.cz
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. et MUDr. Alexander Pilin, CSc.
Atributy: Výživa dospělých a dětí kombinovaná
Teoretický předmět
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)
Získání znalostí o účinku toxických látek na lidský organismus se zaměřením na vyhledávání údajů o toxicitě xenobiotik, projevech intoxikace a její diagnostiky a biotransformaci škodlivých nox.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)

Jedy. Toxicita látek. Hodnocení toxicity. Experimentální toxikologie.

Toxikologie životního a pracovního prostředí.

Toxické látky v potravinách. Toxická rizika z vody.

Diagnostika a terapie intoxikace. Toxikologické informační středisko.

Kovy a jiné anorganické noxy.

Organické toxické látky.

Toxické plynné látky.

Lékové intoxikace.

Jedovaté houby a rostliny, plísně.

Abuzus návykových látek, zdravotní důsledky, právní normy.

Insekticida. Rezidua v potravinách.

Stabilita potravin. Hnilobné procesy. Ptomainy v potravinách.

Porušení zdraví potravinami. Patomorfologický obraz intoxikací.

Poruchy výživy z hlediska soudně-lékařského.

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)

Povinná:

  • Lüllmann, Heinz, Mohr, Klaus, Wehling, Martin. Farmakologie a toxikologie : překlad 15., zcela přepracovaného vydání. Praha: Grada, 2004, 725 s. ISBN 80-247-0836-1.
  • Balíková, Marie. Forenzní a klinická toxikologie : laboratorní toxikologická vyšetření. Praha: Galén, 2017, 127 s. ISBN 978-80-7492-304-3.
  • Patočka, Jiří. Vojenská toxikologie. Praha: Grada, 2004, 178 s. ISBN 80-247-0608-3.
  • Hrdina, Vratislav, Jahodář, Luděk, Hrdina, Radomír, Martinec, Zdeněk, Měrka, Vladimír. Přírodní toxiny a jedy. Praha: Galén : Karolinum, 2004, 302 s. ISBN .
  • Modrá, Helena a kolektiv. Toxikologie potravin – vybrané kapitoly. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2014, 85 s. ISBN 978-80-7305-751-0.
  • Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana. Chemie potravin I + II. Tábor: OSSIS, 2009, 580 s. ISBN .
  • Dostálová, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi, 2008, 53 s. ISBN 978-80-903820-8-4.

Studijní opory
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)

Studijní opory: oddíl Toxikologie na wikiskriptech: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie
Doplňující literatura: Znalosti studentů se opírají o informace z přednášek, o práci s literaturou, využívání rešeršní činnosti, vyhledávání relevantních informací. Konzultace vyučujících k tématům přednášek je možná dle vzájemné individuální dohody. 


Kontakt na vyučující:
doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. (alexander.pilin@lf1.cuni.cz )
doc. Ing. Marie Balíková, CSc. (marie.balikova@lf1.cuni.cz )
doc. MUDr Milan Tuček, CSc. (milan.tucek@lf1.cuni.cz )

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK