PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Fyziologie a patofyziologie výživy - B03293 (Výživa dospělých a dětí)
Anglický název: Physiology and Pathophysiology of Nutrition
Zajišťuje: Fyziologický ústav 1. LF UK (11-00150)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:4/4, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Vladimír Riljak, Ph.D.
Atributy: Výživa dospělých a dětí kombinovaná
Teoretický předmět
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)
Předmět tematicky pokrývá fyziologii a patofyziologii metabolizmu základních substrátů a energetických zdrojů. Zabývá se mechanizmy, kterými buňka získává energii.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)

Podává přehled o neenergetických složkách potravy (vitaminy, voda a minerály, stopové prvky a vláknina).

Další kapitolu představuje fyziologie zažívacího ústrojí a fyziologie jater, trávení a vstřebávání živin.

Dále je přednášena fyziologie a patofyziologie vnitřního prostředí a jeho poruchy. Řízení příjmu potravy: orexigenní a anorexigenní faktory a centra.

Přednášeny jsou změny metabolizmu při hladovění, metabolická reakce na stres.

Rizikové faktory civilizačních onemocnění souvisejících s výživou, specifika racionální výživy.

Výživa jako součást životního stylu, problematika obezity.

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)

Povinná:

  • Rokyta, Richard. Fyziologie. Praha: Galén, 2016, 434 s. ISBN 978-80-7492-238-1.
  • Silbernagl, Stefan, Despopoulos, Agamemnon. Atlas fyziologie člověka : překlad 8. německého vydání. Praha: Grada, 2016, 434 s. ISBN 978-80-247-4271-7.
  • Rokyta, Richard, Marešová, Dana, Turková, Zuzana. Učebnice somatologie. Praha: Wolters Kluwer, 2016, 259 s. ISBN 978-80-7552-306-8.
  • Mourek, Jindřich. Fyziologie Učebnice pro studenty zdravotnických oborů - 2., doplněné vydání. Praha: Grada, 2012, s. ISBN 978-80-247-7873-0.

Studijní opory
Poslední úprava: doc. MUDr. Vladimír Riljak, Ph.D. (18.09.2023)

Studijni opory jsou včas zveřejněny v MS Teams jednotlivými přednášejícími (podklady k přednáškám, doplňující literatura).

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Vladimír Riljak, Ph.D. (18.09.2023)

Požadavky k zápočtu:

 

Účast ve výukovém bloku je doporučená. Přednášky představují průřez problematikou fyziologie a patofyziologie výživy a zdůrazňují zasazení základních fyziologických a patofyziologických otázek do kontextu výživy. 

Prezentace jednotlivých vyučujících budou včas k dispozici v MS Teams a budou sloužit jako studijní opora k přípravě na zkoušku.

 

Požadavky ke zkoušce:

 

Znalost probírané problematiky – obsah přednášek. Znalost studijních opor zveřejněných jednotlivými vyučujícími. Didaktický test.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: doc. MUDr. Vladimír Riljak, Ph.D. (18.09.2023)

Požadavky ke zkoušce:

Znalost probírané problematiky – obsah přednášek. Znalost studijních opor zveřejněných jednotlivými vyučujícími. Didaktický test. V případě dvou neúspěšných pokusů u didaktického testu je druhý opravný termín ústní. Student/ka si losuje tři z níže zveřejněných otázek.

 

Fyziologie a patofyziologie výživy – zkušební otázky 

Tělní tekutiny: rozdělení, množství, udržování stálosti

Homeostáza: mechanismy udržování

Zajištění stálého objemu, složení a pH tělesných tekutin

Hormony, rozdělení, význam pro metabolismus

Fyziologie ústní dutiny, funkce slin, složení, polykání

Žaludek, funkce, řízení motility

Žaludeční šťáva, řízení sekrece

Trávení základních živin v žaludku, řízení

Činnost tenkého střeva, motilita

Pankreatická šťáva, složení, význam, řízení sekrece

Žluč: tvorba, složení, význam, řízení sekrece

Přehled trávení a vstřebávání jednotlivých živin v GIT

Tlusté střevo: činnost, mikrobiální osídlení, defekace

Metabolismus: definice, anabolismus, katabolismus, dusíková bilance

Význam, funkce a distribuce lipidů v organismu

Význam a funkce sacharidů v lidském organismu, glykemie a její řízení

Význam bílkovin v organismu, dusíková bilance

Potřeba minerálních látek ve výživě, stopové prvky

Zásady správné výživy, zbytková, bezezbytková dieta

Vitamíny - přehled, hypo- a hypervitaminozy

Základní a celková přeměna energie, střední energetický ekvivalent, spalné teplo, respirační kvocient

Funkce jater

Hormony, rozdělení, význam pro metabolismus

Mechanismus účinku hormonů na cílové buňky, receptory cytoplazmatické, membránové

Hormony štítné žlázy a metabolismus

Stavba a funkce kůry nadledvin, produkce hormonů, řízení

Stres: definice, fáze, vliv hormonů

Řízení výdeje, místo a mechanismus účinku mineralokortikoidů

Glukokortikoidy: tvorba, sekrece, řízení

Hormonální řízení metabolismu vápníku, význam vápníku v těle

Vznik, sekrece a funkce hormonů neurohypofýzy

Řízení metabolismu sacharidů

Stavba a funkce dřeně nadledvin, vliv hormonů na výživu

Fyziologie těhotenství, změny fyziologických funkcí

Laktace a její řízení, složení mléka

Chuť a čich, řízení

Funkce zrakového analyzátoru ve vztahu k výživě

Funkce hypotalamu, řízení autonomních funkcí a příjmu potravy

Stárnutí organismu, změny ve výživě 

Srovnání rozvojových a rozvinutých zemí v nemocnosti a úmrtnosti na civilizační choroby (cévní a srdeční, nádory, metabolické choroby)

Základní prvky racionální výživy - kvalitativní, kvantitativní aspekt (pokrmy, tekutiny, další faktory zdravého životního stylu)

Přibližné zastoupení biogenních prvků v lidském těle (C,O,N,H; Ca, P, K; S, Na Cl, Mg)

Látky povzbuzující a potlačující chuť k jídlu (orexigenní a anorexigenní)

Zdroje energie v organizmu - přínos jednotlivých živin, iontů vody,vnějšího prostředí

Mastné kyseliny: rozdělení, význam pro výživu

Lipoproteiny: rozdělení, význam v prevenci aterosklerózy

Cytokiny: definice, druhy, funkce

Kyslíkové radikály (ROS) a antioxidanty: definice, druhy, vznik, funkce ve výživě (tuky)

Některé potravinové doplňky a stopové prvky v prevenci civilizačních chorob

Hormony a potravinové doplňky v prevenci osteoporózy

Výživa a genová exprese (epigenom)-vliv zevního prostředí na geny jedince

Obezita: definice, rozdělení dle BMI, druhy, výskyt v rozvojových a rozvinutých zemích, obezita v ČR od r. 1980-2015

Obezita a komplikující onemocnění (cirkulační respirační aparát, metabolická, nádorová onemocnění)

Metabolický syndrom: příznaky cirkulační, metabolické, výskyt v Evropě a v ČR

Řízení energetické rovnováhy - příjem, výdej energie-vliv hormonů

Riziková období pro vznik obezity. Obezita u žen

Onemocnění v hypotalamo-hypofyzární oblasti a poruchy žláz s vnitřní sekrecí (ŠŽ, nadledviny, pohlavní žlázy)

Poruchy funkce štítné žlázy a metabolismus (hypo- a hypertyreóza, struma)

Poruchy funkce gonád u obézních mužů, u žen. Poruchy příštítných tělísek u obézních

Diagnostika obezity neinvazivními metodami

Dieta redukující tělesnou hmotnost - druhy - energetické hodnoty, další látky ve výživě

Léčba u obézních diabetiků - dieta - životní styl, operativně

Prevence kardiovaskulárních onemocnění životním stylem

Rozpis výuky -
Rozpis datumový
Den Datum Popis Učitel Soubory Poznámka Hodnocení
Pátek06.10.20238:00 – Fyziologie a patofyziologie výživy IMgr. Hana Skarlandtová, Ph.D. 
Pátek06.10.202313:00 – Fyziologie a patofyziologie výživy IIMUDr. Kvido Smitka, Ph.D. 
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK