PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Interakce léků a potravin - B02787 (Výživa dospělých a dětí - kombinovaná)
Anglický název: Drug and Food Interactions
Zajišťuje: Farmakologický ústav 1. LF UK a VFN (11-00190)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:4/4, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: prof. MUDr. Ondřej Slanař, Ph.D.
Patří mezi: Povinné NVDD K 2.r._23/24
Atributy: Výživa dospělých a dětí kombinovaná
Klinický předmět
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2022)
Předmět popisuje interakce léků a potravin na úrovni farmakokinetiky (absorpce, distribuce, metabolismus, eliminace) a na úrovni farmakodynamiky – vzájemné antagonistické a synergické účinky léků s potravinami, alkoholem i fytofarmaky.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2022)
Obsahem předmětu jsou přednášky a cvičení na témata:

1. Mechanismy interakcí léčiv a potravin. Indukce a inhibice metabolismu léčiv - inhibitory a induktory aktivity enzymů ovlivňujících rychlost eliminace léčiv z řady potravin a fytofarmak

2. Lékové formy a jejich vztah k potravě. Absorpce léčiv a jejich ovlivnění - specializované nutriční postupy a opatření při podávání některých léků (léčiva vyžadující podání nalačno, léčiva vyžadující podání s jídlem, léčiva vyžadující podání s jídlem s vysokým obsahem tuku, mechanismus účinku, význam a mechanismus interakce, příklady zvýšení a snížení účinku současně podávaných léků, příznaky nežádoucích interakcí).

3. Nežádoucí účinky léčiv ovlivňující příjem potravy a nutrici. Dyslipoproteinémie jako vedlejší účinek farmakoterapie.

4. Specializovaný nutriční postup při léčbě metabolického syndromu. Dietní opatření při farmakoterapii obezity, hypertenze, dyslipoproteinémii a diabetes mellitus. Mechanismus účinku podávaných léků, sortiment vhodných a nevhodných potravin. Doporučené postupy při přípravě diety.

5. Specializovaný nutriční postup při antikoagulační léčbě. Působení antikoagulačních preparátů a sledování jeho účinku. Význam stability účinku antikoagulačních preparátů a faktory stabilitu INR narušující. Úloha vitamínu K. Dieta a sortiment vhodných a nevhodných potravin. Výměnné jednotky. Doporučené postupy při přípravě diety. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících.

6. Specializovaný nutriční postup při léčbě antidepresivy (MAOIs). Mechanismus účinku působení antidepresiv. Úloha tyraminu. Edukace pacienta. Příprava diety. Specializovaný nutriční postup při léčbě antibiotiky. Mechanismus účinku. Nežádoucí účinky. Sortiment vhodných a nevhodných potravin.

7. Specializovaný nutriční postup při léčbě diuretiky. Mechanismus účinku. Význam interakce. Příznaky interakce těchto diuretik a nevhodných potravin. Příprava diety. Specializovaný nutriční postup při léčbě závislostí. Vitaminoterapie, léčba malnutrice.

8. Nutrifarmaceutika. Význam, nemoci a stavy vyžadující podání.

9. Doplňky stravy. Význam a účinné složky potravinových doplňků, vitamíny, minerály, stopové prvky, nemoci a klinické stavy vyžadující podání potravinových doplňků.

10. Intoxikace a antidota.

11. Specializovaný nutriční postup při léčbě diabetes mellitus I. typu. Inzulín - mechanismus účinku. Význam dietních opatření a režimů. Specilalizovaný nutriční postup při léčbě osteoporózy. Mechanismus účinku léků používaných při léčbě osteoporózy, význam vitamínu D a vápníku a jejich interakce. Sortiment vhodných a nevhodných potravin.

12. Specializovaný nutriční postup při farmakoterapii vzácných dědičných metabolických chorob.

13. Specializovaný nutriční postup a farmakoterapie při léčbě idiopatických střevních zánětů. Nemoci vedoucí k idiopatickým střevním zánětům. Farmakoterapie, mechanismus účinku podávaných léků. Význam dietních opatření. Sortiment vhodných a nevhodných potravin. Příprava diety.

14. Specializovaný nutriční postup při protinádorové farmakoterapii. Mechanismus účinku podávaných léků. Vedlejší a nežádoucí účinky. Význam dietních opatření. Výživa onkologického pacienta. Možnosti enterální a parenterální výživy.

15. Vliv pitného a dietního režimu seniorů na farmakoterapii. Dehydratace, snížený příjem potravin, polypragmazie, lékové interakce.

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2022)

Povinná:

  • Perlík, František. Základy farmakologie. Praha: Galén, 2011, 182 s. ISBN 978-80-7262-759-2.

Doporučená:

  • Lüllmann, Heinz, Mohr, Klaus, Hein, Lutz. Atlas farmakologie. Praha: Grada, 2012, 366 s. ISBN 978-80-247-3908-3.
  • Lincová, Dagmar, Farghali, Hassan. Základní a aplikovaná farmakologie. Praha: Galén, 2007, 672 s. ISBN 978-80-7262-373-0.
  • McCabe-Sellers, Beverly J. et all. Handbook of Food-Drug Interactions. : CRC Press, 2003, s. ISBN 978-0849315312.

Studijní opory
Poslední úprava: STDOWNER (21.09.2020)

MS Teams: Interakce léků a potravin 20/21 B02787

Studijní Opory

pwp prezentace autorů Farmakologického ústavu https://farm.lf1.cuni.cz/lekove-interakce-s-potravinami

ŠVIHOVEC, J. (ed.): Farmakologie, Grada 2018 E-learningové opory zajištěné pedagogy Farmakologického ústavu 1. LF UK a VFN v SIS E-learningové opory v centrálním systému fakulty přes Wikiskripta a přes centrální e-learningový portál (viz www.lf1.cuni.cz ) Beverly McCabe-Sellers, Eric H. Frankel, Jonathan J. Wolfe. Handbook of Food-DrugInteractions. April 29, 2003 by CRC Press Reference - 584 Pages

- 15 B/W Illustrations ISBN 9780849315312 - CAT# 1531 LUELLMANN H.: Barevný atlas farmakologie. Grada Publishing a.s. 2012.

ISBN 978-80-247-3908-3 Boullata JI .

Drug and nutrition interactions: not just food for thought. J Clin Pharm Ther. 2013 Aug;38(4):269-71. doi: 10.1111/jcpt.12075. Epub 2013 May 27 Ötles S, Senturk A. Food and drug interactions: a general review. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014 Jan-Mar;13(1):89-102.

VOTAVA, M. a J.SLÍVA. Farmakologie. Nakladatel: Triton,2010, 240 s. EAN:

9788073874247,EAN: 9788073874247.

MARTÍNKOVÁ, J. : Farmakologie: pro studenty zdravotnických oborů, 2., zcela přepracované a doplněné vydání. Grada, 2018. ISBN:

978-80-247-4157-4.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: MUDr. Olga Bartošová, Ph.D. (15.08.2023)

Studenti budou hodnoceni na základě tří parametrů:

1. Aktivní účast na semináři a přednášce.

2. Seminární práce. Studující dostanou na výběr ze seznamu témat a jejich úkolem bude kultivovanou písemnou formou sumarizovat danou problematiku včetně vlastního pohledu. Závěrečná písemná práce by měla reflektovat schopnost studenta pracovat se studijními materiály, literaturou i elektronickými zdroji spolu se znalostmi získanými na semináři a přednášce.

3. Splnění minimálního bodového limitu u písemného testu. Test reflektuje získané vědomosti a schopnost s těmito znalostmi pracovat.

Kontrola samostudia a seminárních prací bude probíhat formou elektronickou (e - mailem) a osobně v rámci konzultačních hodin jednotlivých pedagogů.

Zápočet bude udělen na základě splnění prvního a druhého parametru.

Zkouška bude splněna na základě splnění třetího parametru. Splnění bodového limitu u zkušebního testu bude mít při závěrečném hodnocení nejvyšší váhu.

 

Požadavky k udělení zápočtu: 

Aktivní účast na semináři a přednášce.  

Požadavky ke splnění zkoušky:  

Podmínkou splnění zkoušky je úspěšné splnění písemného testu. Test se skládá z 20 otázek, každá otázka má 4 možnosti odpovědí. Každá odpověď je hodnocena zvlášť, buď přidělením žádného bodu nebo přidělením jednoho bodu. Správně může být 1 - 4 možnosti. Student má na vypracování testu 30 minut. 

Výstupní hodnocení: 

73 - 80 bodů: výborně 

65 - 72bodů: velmi dobře 

56 - 64 bodů: dobře 

55 a méně bodů: neprospěl 

V případě dvou neúspěšných výsledků z testu student postupuje na ústní přezkoušení.   

Rozpis výuky -
Rozpis semestrální
Výukový týden Datum Od - Do Typ výuky Téma Učitel Soubory Poznámka Hodnocení
126.09.202308:00 - 16:30přednáška+seminářLékové formy a jejich vztah k potravě. Absorpce léčiv a jejich ovlivnění potravou. Mechanismy interakcí léčiv a potravin. Indukce a inhibice metabolismu léčiv. Nežádoucí účinky léčiv ovlivňující příjem potravy a nutrici.Vliv pitného a dietního režimu seniorů na farmakoterapii.Specializovaný nutriční postup při antikoagulační léčbě.Specializovaný nutriční postup při léčbě metabolického syndromu. Doplňky stravy. Specializovaný nutriční postup při léčbě draslík šetřící diuretiky. Specializovaný nutriční postup při léčbě tetracyklinovými a jinými antibiotiky. Specializovaný nutriční postup při léčbě antidepresivy (MAOIs).Intoxikace a antidota. Specializovaný nutriční postup při léčbě nikotinusmu a alkoholismu. Specilalizovaný nutriční postup při léčbě osteoporózy. Specializovaný nutriční postup při léčbě diabetes mellitus I. typu.Specializovaný nutriční postup a farmakoterapie při léčbě idiopatických střevních zánětů a jiných GIT resekcí. Nutrifarmaceutika. Specializovaný nutriční postup při protinádorové farmakoterapiiMUDr. Olga Bartošová, Ph.D.výuka bude probíhat v učebně FARMS2, 1. patro, Farmakologického ústavu 1. LF UK a VFN, Praha 2, Albertov. Přestávka 11:30 – 13:00
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK