PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Historie výživy - B02728 (Výživa dospělých a dětí - prezenční)
Anglický název: History of Nutrition
Zajišťuje: Ústav dějin lékařství a cizích jazyků 1. LF UK (11-00220)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.žádné speciální požadavky
Další informace: http://udl.lf1.cuni.cz
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D.
Atributy: Výživa dospělých a dětí
Teoretický předmět
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)
Předmět chronologicky pokrývá témata od pravěku po současnost. Zaměřuje se jak na problémy paleopatologické (jako je například analýza stopových prvků v kostních pozůstatcích dávných lidí), tak i na otázky ryze historické (dějiny kuchařských knih, dějiny exotických potravin, institucionální dějiny výuky specializovaných zdravotních sester pro oblast výživy atd.).
Sylabus
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (19.10.2017)

Přednášky budou tematicky rozděleny do několika bloků, každý bude reprezentován 2-3 přednáškami:
1. Archeologie a paleopatologie výživy
Představíme studentům metody výzkumu a výsledky bádání o nejstarších fázích lidského stravování. Hlavním těžištěm se stanou chemické analýzy stravovacích návyků lidí v neolitu. Budeme také diskutovat o rozdílech mezi dietou společností lovců a sběračů na jedné straně a ranných agrárních společností na druhé.
2. Výživa v antice
Zde se budeme opírat především o edice antických pramenů, které poskytují bohatý ilustrativní materiál.
3. Výživa ve středověku
Pro toto období máme k dispozici lékařské rukopisy a záznamy o denních dávkách ve středověkých špitálech. Důležitým tématem bude i otázka stravování v klášterech. Dále budeme hovořit o proměnách stravování v závislosti na vývoji středověkého obchodu.
4. Výživa v raném novověku
Budeme vycházet z aktuálního výzkumu v ÚDLCJ, který se zabývá doporučeními ke stravování pacientů z dobové lékařské epidemiologické literatury. Tato část se bude též zabývat dějinami obchodu s kořením a jejich vztahem k vývoji farmacie a v neposlední řadě i dynamikou proměn zásobování potravinami v souvislosti s rozvojem zámořského obchodu (cukrová třtina, rum, brambory, paprika, kukuřice, …).
5. Proměny stravování v 19. a 20. století
* Chronologicky poslední část výkladu se bude opírat jednak o pramenný výzkum (např. studie o vývoji stravování pacientů v českých nemocnicích v 19. století, studie Martina France o výživě ve 2. pol. 20. století) a dále pak bude zpracovávat sekundární odbornou i krásnou literaturu k tématu.

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)

Povinná:

  • Beranová, Magdalena, Řešátko, Jaroslav. Jak se jedlo ve starověku : římská kuchařka. Praha: Libri, 2000, 165 s. ISBN 80-7277-021-7.
  • Beranová, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia, 2015, 553 s. ISBN 978-80-200-2498-5.
  • Zíbrt, Čeněk. Staročeské umění kuchařské. Praha-Podlesí: Dauphin, 2012, 584 s. ISBN 978-80-7272-400-0.

Studijní opory
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)

Předmět se opírá o elektronickou učebnici, kterou si musí studující stáhnout ze SISu. Tento text obsahuje také zkouškové otázky a další literaturu k tématu.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)

Předmět je ukončen zápočtem a zkouškou na konci zimního semestru.

Podmínkou udělení zápočtu je docházka (povoleny jsou maximálně dvě absence, student/ka se nemusí omlouvat). V případě překročení počtu absencí bude studující pro získání zápočtu muset napsat seminární práci dle individuálního zadání.

Zkouška je ústní, podrobnosti viz část "Požadavky ke zkoušce/otázky".

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D. (18.09.2023)

Hodnocení probíhá formou pohovoru. Otázky jsou uvedeny ve studijní podpoře. Za každou kapitolou najde studující okruhy otázek, které se k dané kapitole vztahují.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK