Cílem předmětu je seznámit studenty s metodami klinické informatiky se zvláštním důrazem na problematiku
nutriční, tedy s databázovými a informačními systémy, vědeckými informacemi, problematikou modelování,
analitou signálu a obrazu, biometrií, počítačovým řízením přístrojů a počítačovou podporou rozhodování.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (17.02.2022)
1. Úvod, FAO, WHO, FDA, NIH, USDA, EFSA, SPZI
2. Nová definice živin dle EU 1169/2011
3. Nutriční označení balených potravin
4. Výživová doporučení - historie vývoje
5. L. Pauling. A. Szentgyörgyi - askorbát kritéria pro stanovení Ref. Hodnot
6. PUBMED
7. USDA SR 28 - databáze
8. NUTRIDATABAZE.cz, Slovenská databáze výživového zloženia potravín
11. Zachování živin při skladování a kulinářské úpravě - dostupné údaje
12. Emil Ginter - Finská skúšenosť, Záhada žitného ostrova
13. FOODNET - Informační systém PK ČR
14. Dietní a nutriční systém pro FNM
Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (17.02.2022)
Povinná:
Špunda, Miloslav, Dušek, Jaroslav. Zdravotnická informatika. Praha: Karolinum, 2007, 194 s. ISBN 978-80-246-1378-9.
Zvárová, Jana, Hanzlíček, Petr Hejl, Jiří Jirkovec, Zdeněk Pikhart, Hynek Přibík, Vladimír Smitková, Václava, et al.. Základy informatiky pro biomedicínu a zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2002, 162 s. ISBN 80-246-0609-7.
Kasal, Pavel, Svačina, Štěpán. Lékařská informatika. Praha: Karolinum, 1998, 543 s. ISBN 80-7184-594-9.
Kasal, Pavel, Svačina, Štěpán. Internet a medicína. Praha: Grada, 2001, 224 s. ISBN 80-247-0119-7.