PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Dietologie a klinická výživa - B02296 (Nutriční terapie - kombinovaná)
Anglický název: Dietetics and Clinical Nutrition
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 12
E-Kredity: 12
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
letní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:8/4, Z [HS]
letní s.:8/4, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 24 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Další informace: http://int3.lf1.cuni.cz/vyuka-na-3-interni-klinice
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: MUDr. Eva Horová, Ph.D.
Patří mezi: Povinné BNT18 K 3.r._23/24
Atributy: Nutriční terapeut-kombinovaná
Klinický předmět
Soubory Komentář Kdo přidal
stáhnout Dieta T1DM Horová BNT3.pdf přednáška MUDr. Eva Horová, Ph.D.
stáhnout DM_nefarmakologická léčba_Horová.pdf přednáška MUDr. Eva Horová, Ph.D.
stáhnout Výživa těhotných a kojících.pdf Přednáška MUDr. Eva Horová, Ph.D.
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (28.01.2021)
V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Jedná se o vlivy toxického či infekčního původu. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků těhotných žen a zvláštností dětského a dorostového věku, sportovců a podobně.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Zuzana Džupinková (09.05.2012)

Cílem je získat znalosti z oblasti nutriční diagnostiky (nejen na základě anamnestických údajů), ale také s pomocí laboratorních či jiných metod (př. bioimpedance). Součástí komplexu znalostí bude také schopnost zpracovat nutriční bilanci, navrhnout optimalizaci nutriční léčby i v závažných nutričních stavech. Klinická výživa ve vazbě na věkovou kategorii, zátěž apod. Komunitní výživa. Zpracování výživové anamnézy, stanovení výživových plánů.

Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (28.01.2021)

Energetický metabolismus

Vodní bilance, otoky

Základní složky výživy

Dieta a pohybová aktivita

Dieta při onemocnění trávicího traktu

Dieta v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

Dieta u seniorů

Dietní prevence diabetu

Dieta při diabetu 1. a 2. typu

Dietní systém

Parenterální a enterální výživa

Dieta a obezita

Terapie DM včetně inzulinoterapie

Dieta při hypertenzi

Výživa v nefrologii

Diabetes mellitus 1. typu

Výživa u DM, (Glykemický index potravin)

Alternativní dietologie - potravinové doplňky

Ateroskleróza / Warfarinizace

Kardioprotektivní strava / Výživa při terapii warfarinem

Jod a poruchy štítné žlázy

Onemocnění GIT I Horní/dolní část)

Výživa u onemocnění GIT I

Onemocnění GIT II (játra/pankreas)

Výživa u onemocnění GIT II

Obezita

Dieta a redukční režimy

Výživa u neuropsychiatrických onemocnění chirurgických pacientů

Dieta u alergií a poruch imunity

Dieta onemocnění muskuloskeletálního systému

Nutrigenetika a nutrigenomika

Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny

Onkologická onemocněn, výživa, podpůrná terapie

Výživa u onkologicky nemocných

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (28.01.2021)

Povinná:

  • Zlatohlávek, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016, 422 s. ISBN 978-80-88129-03-5.
  • Křemen, Jaromír, Kotrlíková, Eva, Svačina, Štěpán. Enterální a parenterální výživa. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. ISBN 978-80-204-2070-1.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, s. ISBN 978-80-247-7031-4.
  • Svačina, Štěpán, Bretšnajdrová, Alena. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008, 271 s. ISBN 978-80-7387-062-1.
  • Svačina, Štěpán, Müllerová, Dana, Bretšnajdrová, Alena. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2013, 341 s. ISBN 978-80-7387-699-9.

Rozpis výuky -
Rozpis datumový
Den Datum Popis Učitel Soubory Poznámka Hodnocení
Úterý26.09.2023BNT3 kombi Diet a výživa 23_24.docx [ALL] 
průměr: 5, hodnoceno: 2x
Úterý26.09.202326.9.2023 úterý (8:00-16:30), posluchárna 3. IK, U Nemocnice 1 08:00-09:00 Základní složky výživy, Energetický metabolismus Dr. Pšenička 09:00-10:00 Dietní systémy, Parenterální a enterální výživa Dr. Křížová 10:15-11:00 Dieta v perioperačním období Dr. Křížová 11:00-11:45 Výživa v endokrinologii Doc. Jiskra 11:45-13:00 Pauza na oběd 13:00-14:00 Výživa v geriatrii a gerontologii Mgr. Vágnerová 14:00-14:45 Nutrigenetika a nutrigenomika Prof. Svačina 15:00-15:45 Výživa v těhotenství a laktaci Dr. Krejčí 15:45-16:30 Konzultace  
průměr: 5, hodnoceno: 2x
Pondělí08.01.20248.1.2024 pondělí (8:00-11:30), posluchárna 3. IK, U Nemocnice 1 08:00-09:00 Intolerance a alergie ve výživě Doc. Dubský 09:00-09:45 Výživa v onkologii, výživa při imunosupresi Doc. Dubský 10:00-10:45 Hypovitaminózy, nedostatek stopových prvků Ing. Mgr. Jirků 10:45-11:30 Dieta při dně a onemocnění kloubů Ing. Mgr. Jirků  
průměr: 5, hodnoceno: 1x
Úterý09.01.20249.1.2024 úterý (8:00-11:00), sekretariát (knihovna) 3. IK VFN 08:00-09:00 Dietní prevence diabetu, dieta při diabetu 2. typu Dr. Horová 09:00-09:45 Dieta při diabetu 1. typu, sacharidové jednotky Dr. Horová 10:00-11:00 Výživa v neurologii Doc. Klempíř  
průměr: 5, hodnoceno: 1x
Čtvrtek25.01.202425.1.2024 čtvrtek (8:00-16:30) místo konání (8:00-12:00): U Nemocnice 4, přízemí, posluchárna 1.26 08:00-08:45 Dieta při terapii warfarinem Bc. Kafková 08:45-09:45 Dieta při obezitě - redukční režimy Mgr. Staňová 10:00-11:00 Výživa u aterosklerozy, KV onemocnění, prevence Mgr. Kaiserová 11:00-11:45 Výživa u respirační a oběhové nedostatečnosti Dr. Tůmová 11:45-13:00 Pauza na oběd místo konání (13:00-16:30): 3. IK, U Nemocnice 1, Charvátův sál 13:00-13:45 Výživa v nefrologii Doc. Kříž 13:45-14:30 Výživa u onemocnění dolního GIT Ing. Mgr. Kadlecová 14:45-15:30 Výživa u onemocnění horního GIT Mgr. Burdová 15:30-16:30 Konzultace Mgr. Staňová/Burdová  
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK