|
|
|
||
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)
|
|
||
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)
Naučit studenty orientovat se v oblasti výživové a potravinové politiky, seznámit je se základy environmentální politiky a s významem výživy v ochraně veřejného zdraví. Studenti získají základní informace o tvorbě výživových doporučení, přehled o statistických metodách používaných pro výpočet spotřeby potravin, o stavu výživy obyvatelstva, o ekonomických a ekologických aspektech výživy a o opatřeních, která se používají v rámci výživové a potravinové politiky s cílem zlepšit výživový a zdravotní stav obyvatel. |
|
||
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)
Obsah přednášek: Výživová a potravinová politika v ČR a ve světě, nové trendy ve výživě sledované VPP Potravinářská legislativa- ČR, EU, jakost a bezpečnost potravin, EFSA, RASFF Výživový doporučení – aktuální druhy, tvorba, význam Stav výživy obyvatel - nedostatky ve výživě, zdravotní aspekty, opatření ke zlepšení stavu Vliv médií na stav výživy, reklama a děti, sociální marketing Statistika spotřeby potravin v ČR – historie, vývoj pro jednotlivé komodity, současné trendy, metodiky výzkumu, spotřeba nutričně významných komodit (alkohol, slazené nápoje) Environmentální politika - ekonomický a ekologický aspekt výživy, potravinářský průmysl a ekologicko-ekonomické vztahy Biopotraviny – ekologické zemědělství, nutriční význam biopotravin, legislativa GMO potraviny Potravní doplňky – rozdělení (funkční potraviny, PNT, PZV, DS), legislativa, bezpečnost, problematické druhy (RASFF), význam produkce PD |
|
||
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)
Povinná literatura: texty z přednášek, souhrnná monografie pro ekonomii výživy neexistuje |
|
||
Poslední úprava: STDOWNER (25.09.2020)
MS Teams: Ekonomie výživy 20/21 B02294 viz zde: https://www.wikiskripta.eu/w/Portál:Nutriční_terapie |
|
||
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (07.11.2022)
Účast na přednášce, vypracování zadaného úkolu, závěrečný test |