provést a vyhodnotit nutriční screening na lůžkových oddělení nemocničního typu,
navrhnout individuální nutriční intervenci u rizikových pacientů (úprava základní diety, využití přípravků nutriční podpory atp.),
znát typy modulových dietetik, sippingových přípravků a přípravků enterální výživy,
organizovat monitoraci individualizované diety,
vést dokumentaci o průběhu nutriční intervence v chorobopisu pacienta,
edukovat pacienta (rodinné příslušníky) o zásadách aktuální dietoterapie.
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)
Podmínkou k zápočtu je 80% účast na přednáškách a seminářích. V případě 50-80% účasti bude možná náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 normostran. Při účasti nižší než 50 % nebude student připuštěn k zápočtovému testu.
Zápočet má 2 části: 1. písemný test k ověření získaných znalostí a 2. tvorba 1denního individualizovaného jídelního plánu v nutričním SW dle zadání.
Literatura
Poslední úprava: Bc. Kateřina Maternová (29.03.2022)
Základní literatura
KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024745336.
KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. Informační servis pro lékaře. ISBN 978-80-87250-05-1.
KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi 2016. ISBN 978-80-8725-032-7.
Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/referencni-hodnoty-pro-prijem-zivin-dach-2019/
Kolektiv autorů. Výběr receptur – nejčastější připravované pokrmy ve školním stravování. Praha: Společnost pro výživu, Výživaaservis s.r.o., 2019, kniha dostupná na: http://www.vyzivaspol.cz/vyber-receptur-nejcasteji-pripravovane-pokrmy-ve-skolnim-stravovani.
LEBL Jan. PRŮHOVÁ Štěpánka, ŠUMNÍK Zdeněk a kol. Abeceda diebetu. 5.aktualizované vydání. Maxdorf. 2018
VÁGNEROVÁ Tereza. KLÍMOVÁ Eliška. Standard nutriční péče v gerietrii. ČANT. 2019.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
Doplňující literatura
Česká společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP), doporučení pro klinickou výživu dostupná z: http://www.skvimp.cz/
KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. Aeskulap. ISBN 978-80-204-5009-8.
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)
Znalost principů dietologie a jejich zavedení do praxe.
Tvorba jídelníčku pro konkrétního klienta (nutriční kalkulace atp).
Nutriční screening na lůžkovém oddělení nemocničního typu.
Typy modulových dietetik, sippingových přípravků a přípravků enterální i parenterální výživy.
Edukace pacienta (či rodinných příslušníků) o zásadách aktuální dietoterapie.
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)
Podmínkou k zápočtu je 80% účast na přednáškách a seminářích. V případě 50-80% účasti bude možná náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 normostran. Při účasti nižší než 50 % nebude student připuštěn k zápočtovému testu.
Zápočet má 2 části: 1. písemný test k ověření získaných znalostí a 2. tvorba 1denního individualizovaného jídelního plánu v nutričním SW dle zadání.