|
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
|
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
Účastníci předmětu Praktické poznávání přírody si osvojí základní techniky získávání, zpracování a uchovávání biologického materiálu využitelného ve výuce. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
Kurz je rozvrhován do dvou souvislých bloků (10. listopadu 2023 a 9. prosince 2023), pro úspěšné splnění předmětu je potřeba účastnit se prezenčně obou bloků. V případě přerušení prezenční výuky dostanou frekventanti kurzu seznam "domácích úkolů" k distančnímu splnění. Dead-line odevzdání kuchařky (31. ledna 2024; s možností prodloužení po individuální domluvě s vedoucí kurzu do 12. února 2024) platí i v případě distanční výuky. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
Základní: ALTMANN Antonín (1975). Přírodniny ve vyučování biologii a geologii. 3. uprav. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. Knižnice metodické literatury pro učitele. KREMER Bruno P. (2013). Mikroskop zcela jednoduše: preparace, barvení i digitální mikrofotografie krok za krokem. 1. vyd. Praha: Aventinum. Fotografické atlasy. ISBN 978-80-7151-372-8. LIŠKOVÁ Eva (2010). Biologická školní technika: příručka k projektu Alma Mater Studiorum. Praha: UK v Praze, Pedagogická fakulta. ISBN 978-80-7290-449-5. MOUREK Jan a LIŠKOVÁ Eva (2010). Biologické sbírky - metody sběru, preparace a uchovávání: příručka k projektu Alma Mater Studiorum. Praha: UK v Praze, Pedagogická fakulta. ISBN 978-80-7290-450-1.
Rozšiřující: BUCHAR Jan (1993). Práce ze zoologie: určeno posluch. přírodovědecké fakulty. 2. vyd. Praha: Karolinum. ISBN 978-80-7066-711-8. HABROVÁ Věra (1990). Mikroskopická technika. 1. vyd. Praha: SPN. ISBN 978-80-7066-149-9. HANEL Lubomír (2001): Akvaristika. Biologie a chov vodních živočichů. I. Obecná část. Skriptum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. HANEL Lubomír (2004): Akvaristika. Biologie a chov vodních živočichů. II. Speciální část. Skriptum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. KŘÍSA B., PRÁŠIL K. a kol. (1994): Sběr, preparace a konzervace rostlinného materiálu. Skriptum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
- aktivní prezenční účast na celém cvičení dle aktuálního rozvrhu - aktivní participace na plnění zadaných úkolů v pracovních dvojicích (pracovních skupinách) - přinášení pomůcek, přírodnin a dalšího materiálu dle zadání vyučující. Seznam pomůcek a přírodnin bude zaslán e-mailem před vlastní výukou. - odevzdání „kuchařky“: soupisky všech úloh, které byly prováděny na cvičeních, s detailně popsaným pracovním postupem a ilustrativními fotografiemi. Jedná se o soupisku pouze těch úloh, které si student skutečně v daném semestru vyzkoušel přímo při výuce. Dead-line pro odevzdání kuchařky je 31. ledna 2024 (po individuální dohodě lze posunout do 12. února 2024). |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
Předmět je vyučován ve dvou blocích (10. listopadu a 9. prosince 2023). Před oběma bloky studenti dostanou seznam nezbytných přírodnin k přinesení; seznam bude zaslán e-mailem před oběma bloky. Výstupem předmětu je "kuchařka" -- soupiska návodů, jak na vyzkoušené praktické činnosti. Dead-line pro odevzdání kuchařky je 31. ledna 2024 (po individuální dohodě lze posunout do 12. února 2024). |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
- aktivní prezenční účast na obou blocích dle aktuálního rozvrhu (v akademickém roce 2023/2024: 10. listopadu a 9. prosince 2023) - aktivní participace na plnění zadaných úkolů v pracovních dvojicích (skupinách) - přinášení pomůcek, přírodnin a dalšího materiálu dle zadání vyučující. Seznam pomůcek a přírodnin bude zaslán e-mailem před oběma bloky vlastní výuky. - odevzdání „kuchařky“: soupisky všech úloh, které byly prováděny na cvičeních, s detailně popsaným pracovním postupem a ilustrativními fotografiemi (jedná se o soupisku pouze těch úloh, které si student skutečně v daném semestru vyzkoušel přímo při výuce)
Dead-line pro odevzdání kuchařky je 31. ledna 2024 (po individuální dohodě lze posunout na 12. února 2024). |
|
||
Poslední úprava: Mgr. Dagmar Říhová, Ph.D. (13.09.2023)
Posluchačům kurzu jsou k dispozici výukové prezentace používané při přednáškách, uložené v prostředí Moodle (https://dl1.cuni.cz/course/view.php?id=7821) a na google-disku (https://drive.google.com/drive/folders/1QaY_I8WYy9Mtrk2VAtGKfzyaZ7W7Gocw?usp=sharing). Vstupní údaje budou sděleny v úvodní části prvního bloku výuky.
10 hodin přímé výuky je věnováno zpracovávání vlastního a erárního materiálu a přípravě preparátů (viz Anotace). Obsahem nepřímé výuky je samostudium studijních opor (viz doporučená Literatura), sepisování "Kuchařky nápadů" (seminární práce detailně popisující metodiku přípravy preparátu, kterou si účastníci vyzkoušeli v průběhu přímé výuky), a účast na diskusním fóru v prostředí Moodle. |