Pořadí |
Název předmětu |
Tématický okruh 1 (TO1) |
1 |
a) Historie výživy
b) Pediatrie, její úkoly, základy péče o dítě
c) Nutriční epidemiologie – náplň oboru, typy studií, jejich hodnocení, hlavní přednosti a nedostatky.
|
2 |
a) Základní složky potravy
b) Anemie u dětí
c) Proces šíření nákaz
|
3 |
a) Vitamínové karence
b) Poruchy bílé krevní složky u dětí
c) Proces šíření alimentárních nákaz |
4 |
a) Energetický metabolismus
b) Psychomotorický vývoj dítěte, fyziologie a jeho poruchy
c) Epidemiologie alimentárních nákaz v ČR |
5 |
a) Nutriční screening, vyšetření stavu výživy
b) Nefrologie
c) Protiepidemická opatření u alimentárních nákaz |
6 |
a) Dieta při dyslipidémii
b) Neonatologie
c) Dezinfekce ve stravovacích provozech |
7 |
a) Výživa a arteriální hypertenze
b) Pneumologie
c) Hygienické požadavky na stravovací služby |
8 |
a) Výživa v kardiologii
b) Kardiologie
c) Primární, sekundární a terciární prevence a úloha výživy |
9 |
a) Dietní prevence diabetes mellitus
b) Urgentní stavy v pediatrii
c) Výživová doporučení pro populaci dle věkových skupin |
10 |
a) Dieta při diabetes mellitus 1.typu
b) Alergická onemocnění
c) Hodnocení výživového stavu |
11 |
a) Dieta při diabetes mellitus 2.typu
b) Adolescentologie, poruchy příjmu potravy, problematika návykových látek
c) Poruchy z nedostatku nebo nadbytku specifických živin (projevy, příčiny, prevence) |
12 |
a) Dietní intervence při obezitě
b) Základy endokrinologie
c) Druhy potravin a jejich význam ve výživě člověka |
13 |
a) Výživa a pohybová aktivita
b) Výživa dítěte v novorozeneckém a kojeneckém věku
c) Hlavní živiny: zdroje, význam, nadbytek, deficit |
14 |
a) Dieta a onemocnění skeletu (osteoporóza, klouby, zuby)
b) Výživa dítěte v batolecím a předškolním věku
c) Vitamíny: zdroje, význam, nadbytek, deficit |
15 |
a) Dieta při hyperurikémii
b) Výživa dítěte ve školním věku
c) Minerální látky: zdroje, význam, nadbytek, deficit |
16 |
a) Výživa a hematologie, imunologie, alergologie, endokrinologii
b) Malnutrice
c) Stopové prvky: zdroje, význam, nadbytek, deficit |
17 |
a) Výživa při malnutrici
b) Metabolické vady a výživa
c) Význam mikroorganismů v potravě |
18 |
a) Dietní opatření při onemocnění horní části GIT (dutina ústní, jícen, žaludek)
b) Neprospívání a malabsorpce
c) Nutriční toxikologie – zaměření oboru, terminologie, význam |
19 |
a) Dietní opatření při onemocnění dolní části GIT ( tenké, tlusté střevo)
b) Potravinové alergie
c) Toxické látky v potravinách, limity – kategorie dle rizika, prevence otrav z potravin. |
20 |
a) Dietní opatření při onemocnění GIT (játra, slinivka, žlučové cesty)
b) Lipidologie
c) Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence |
21 |
a) Dietní opatření při onemocnění močových cest
b) Nutriční intervence – EV
c) Bezpečnost potravin – dozorové orgány, kompetence v ČR, v EU, systém rychlého varování |
22 |
a) Dieta při renálním selhávání
b) Nutriční intervence - PV
c) Potravní aditiva – charakterizace, důvody použití, značení, legislativa |
23 |
a) Alternativní výživa, vegetariánství, veganství a další směry
b) Nutriční screening
c) Endogenní toxické produkty potravin – vznik, nebezpečnost, možnosti snížení negativního účinku |
24 |
a) Mýty a fakta v dietologii
b) Obezita
c) Nutriční profil kuřáka. Kouření a hmotnost. |
25 |
a) Výživa a neuropsychiatrická onemocnění
b) Funkční poruchy GIT u dětí a dospívajících
c) Výživa v (primární) prevenci kardiovaskulárních onemocnění |
26 |
a) Nutrigenomika, nutrigenetika
b) Průjem
c) Výživa v (primární) prevenci nádorových onemocnění. |
27 |
a) Parenterální výživa
b) Diabetes mellitus u dětí a dospívajících
c) Požadavky na kvalitu pitné vody, limity, rizika |
28 |
a) Enterální výživa
b) Onemocnění jater
c) Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje |
29 |
a) Systém zdravotní péče v ČR a obor nutriční terapie (specialista)
b) Onemocnění pankreatu
c) Organizace, programy, iniciativy a projekty na podporu správné výživy |
30 |
a) Lékové interakce potravin
b) Autoimunitní onemocnění GIT
c) Hlavní právní normy týkající se potravin a stravování a typy referenčních norem pro příjem živin – principy, problémy |