Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (02.09.2021)
Předmět Základy dietologie je zaměřen především na porozumění racionální stravy a od ní odvozených léčebných diet, které jsou doporučeny u konkrétních chorobných stavů. V neposlední řadě bude kladen důraz na plánování jídelníčků pro pacienty pomocí profesionálního nutričního SW.
Cíl předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (19.07.2021)
Základní orientace v nemocničním dietním systému a v klinické výživě. Nastavení optimální stravy konkrétnímu pacientovi na míru (individualizace diety) včetně vysvětlení jejích výhod a nevýhod s ohledem na krátkodobé či dlouhodobé podání.
Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.08.2022)
Podmínkou k zápočtu je 80 % účast a odevzdání pěti 3denních jídelních plánů v průběhu semestru (dle zadání lektora, opravených dle připomínek). V případě vyšší neúčasti bude náhrada provedena vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 stran, která musí být odevzdaná před absolvováním zápočtového testu. Podmínkou získání zápočtu je úspěšné absolvování zápočtového testu. Zápočtový test sestává z testu a vypracování týdenního dietního jídelního plánu dle zadání.
Literatura
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.08.2022)
KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024745336.
Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/referencni-hodnoty-pro-prijem-zivin-dach-2019/
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
Doplňující literatura
Česká společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP), doporučení pro klinickou výživu dostupná z: http://www.skvimp.cz/
KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. Aeskulap. ISBN 978-80-204-5009-8.
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (07.09.2020)
úvod do dietologie a klinické výživy, historie, současnost;
nemocniční dietní systém;
přehled nutričních databází a SW;
úloha nutričního specialisty včetně práce s tzv. nutričními programy;
výběr zdraví prospěšné stravy pro konkrétního jedince ve zdraví i při různých chorobných stavech;
diety základní a specializované;
edukace pacienta ohledně diety;
základy enterální a parenterální výživy.
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.08.2022)
Podmínkou k zápočtu je 80 % účast a odevzdání pěti 3denních jídelních plánů v průběhu semestru (dle zadání lektora, opravených dle připomínek). V případě vyšší neúčasti bude náhrada provedena vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 stran, která musí být odevzdaná před absolvováním zápočtového testu. Podmínkou získání zápočtu je úspěšné absolvování zápočtového testu. Zápočtový test sestává z testu a vypracování týdenního dietního jídelního plánu dle zadání.