Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (04.08.2015)
Předmět poskytuje studentům základní poznatky o složení potravin, příjmu energie výživou, o základních živinách, minerálních látkách a vitamínech, metabolismu.Výživová doporučení vzhledem k zlepšení výživových a stravovacích zvyklostí.
Poslední úprava: PhDr. Martin Čapek Adamec, Ph.D. (02.06.2015)
Nutrition I provides the basic knowledge about food composition, energy intake, nutrition, basic nutrients, minerals and vitamins, metabolismu.Nutritive recommendations with respect to improving nutrition and eating habits.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (04.08.2015)
Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi. Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních.
Poslední úprava: PhDr. Martin Čapek Adamec, Ph.D. (02.06.2015)
The aim is to explain to students the basic concepts of nutrition, to familiarize them with the main components of foods with good nutrition, rational nutrition and dietary custom.To introduce of students with basic informations about diseases resulting from improper diet and some metabolic diseases.
Literatura -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5.
KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5.
KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.
Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Požadavky k zápočtu: aktivní účast na seminářích, zápočtový test (min. 75 %). Pro úspěšné absolvování zápočtového testu má student tři pokusy.
Požadavky ke zkoušce: ústní zkouška (student má na úspěšné složení ústní zkoušky dva pokusy).
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Credit requirements: active participation in seminars, credit test (min. 75 %). For the successful completion of the test the student has three attempts.
Requirements for examination: oral exam (student has to successfully pass the oral exam max. the two attempts).
Sylabus -
Poslední úprava: PhDr. Martin Čapek Adamec, Ph.D. (02.06.2015)
1.Základní terminologie. Funkce stravy.
2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody.
3. Význam bílkovin ve výživě.
4. Význam sacharidů ve výživě.
5. Význam lipidů ve výživě.
7. Minerální látky a stopové prvky.
8. Vitaminy.
9. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.
10. Onemocnění související s výživou.
Poslední úprava: PhDr. Martin Čapek Adamec, Ph.D. (02.06.2015)
1. Basic terminology. Function diet.
2. Diet as a source of energy. Food as a source of water.
3. Importance of protein in the diet.
4. Importance of carbohydrates in the diet.
5. The importance of lipids in nutrition.
7. Mineral substances and trace elements.
8. Vitamins.
9. Other beneficial dietary components. Increasing the nutritional value of food.