Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (19.01.2021)
Předmět se zabývá především základy výživy a dietologie, diagnostickými metodami a postupy v dietologii a
základy sportovní výživy.
Předmět je zaměřen na teoretické znalosti a praktické dovednosti z výživy a rozšiřuje kompetence v oblasti nutričního
poradenství u specifických skupin populace.
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (19.01.2021)
Learning outcomes of the course unit The subject deals mainly with the basics of nutrition and dietology,
diagnostic methods and procedures in dietology and basics sports nutrition. The course is focused on theoretical
knowledge and practical skills in nutrition and expands competencies in the field of nutrition
counseling for specific population groups.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (12.09.2023)
Znalosti Základní pojmy: racionální strava, energetický metabolismus, výživová pyramida, složky stravy, alternativní výživa; obecná doporučení, diagnostické metody v dietologii, specifika sportovní výživy
Dovednosti (student dovede) - vyjmenovat individuální faktory pro optimální složení stravy - pojmenovat jednotlivé složky stravy, jejich význam a specifika ve sportu - popsat diagnostické postupy v dietologii (stravovací zvyklosti - anamnéza, rozhovor, dotazníkové šetření, základní pravidla pro sestavení jídelníčku; somatické parametry a složení těla - základní somatické parametry a jejich hodnocení, parametry tělesného složení, metodiky) - popsat základní principy vybraných alternativních výživových směrů
Kompetence (student je kompetentní) - vyjmenovat faktory ovlivňující individuální nastavení stravovacího režimu a jídelníčku - vysvětlit význam a odlišnosti jednotlivých složek stravy - definovat a vysvětlit základní principy diagnostických metod v dietologii - vyjmenovat základní parametry hodnocení stravovacích zvyklostí - teoreticky popsat principy hodnocení základních somatických parametrů - orientovat se a popsat teoretické principy metod k analýze tělesného složení - popsat pozitiva a negativa vybraných alternativních výživových směrů - popsat specifika stravovacích doporučení u skupin populace
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (12.09.2023)
Knowledge Basic terms: rational diet, energy metabolism, nutritional pyramid, food components, alternative nutrition; general recommendations, diagnostic methods in dietology, specifics of sports nutrition
Skills (the student can) - list individual factors for optimal diet composition - name the individual components of the diet, their importance and specifics in sports - describe diagnostic procedures in dietetics (eating habits - history, interview, questionnaire survey, basic rules for drawing up a menu; somatic parameters and body composition - basic somatic parameters and their assessment, body composition parameters, methodologies) - describe the basic principles of selected alternative nutritional directions
Competence (the student is competent) - list the factors influencing the individual setting of the diet and menu - explain the importance and differences of individual food components - define and explain the basic principles of diagnostic methods in dietetics - list the basic parameters of the assessment of eating habits - theoretically describe the principles of evaluation of basic somatic parameters - to orientate and describe the theoretical principles of body composition analysis methods - describe the positives and negatives of selected alternative nutritional directions - describe the specifics of dietary recommendations for population groups