|
|
|
||
Poslední úprava: PROCH (05.10.2015)
|
|
||
Poslední úprava: Michaela Pecharová (28.09.2023)
PVP TVL 2023/2024 Výživa ve vztahu k civil. onem. Přednášející: doc. MUDr. Jiří Radvanský, CSc., Mgr. Marie Vitujová Kontakt: marie.vitujova@fnmotol.cz
Datum konání: 10. 11. 2023 15,00 – 18,00 11. 11. 2023 8,00 – 14,00 12. 11. 2023 9,00 – 16,00 O víkendu k dispozici varná konvice a mikrovlnka, pauza na oběd (na místě nebo v závodní jídelně).
Místo konání: Pavilon 9, Klinika tělovýchovného lékařství, v případě většího počtu účastníků malá posluchárna
J. Radvanský Makroživiny, mikroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy – lipidy – proteiny.
Glykemický index, glykemický load – vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.
Probiotika. Potravinové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.
Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta. Klady a rizika. Výživa v prevenci osteoporózy, výživa a kardiovaskulární choroby.
M. Vitujová Praktické poznatky z nutričního poradenství. Praktikum: rozbor jídelníčků, nejčastější chyby ve stravování a stravovacím režimu. Doporučení v oblasti životního stylu.
Mikroživiny– funkce, vztahy, suplementace. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita. Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Opakování.
Podmínky zápočtu: docházka 3 přednášek z 5, zápočtový test (jednoduchý, spíše na připomenutí problematiky), zhodnocení jídelníčku
|
|
||
Poslední úprava: Lenka Kostohryzová (08.02.2023)
60 procent prezence na seminářích + vypracovaný dietní monitor s doporučením + zápočtový test (jednoduchý, spíše na připomenutí problematiky)
|
|
||
Poslední úprava: PROCH (05.10.2015)
Studijní materiály na fakultním Webu |
|
||
Poslední úprava: Jan Kovář (11.09.2022)
60 procent prezence na seminářích + vypracovaný dietní monitor s doporučením + zápočtový test |
|
||
Poslední úprava: Lenka Kostohryzová (08.02.2023)
Volitelný předmět doporučený pro 4., 5. a 6. ročník studia všeobecného lékařství, pro studenty bakalářského studia fyzioterapie 2. a 3. ročníku, studenty nástavbového magisterského studia fyzioterapie.
Vždy zhruba tříhodinové téma včetně diskuse Úvod, základní pojmy: makroživiny mikroživiny. Co má obsahovat strava. Střevní mikrobiom a výživa. Trojpoměr sacharidy - lipidy - proteiny. Minerální látky a vitamíny - funkce, vztahy, suplementace. Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa. Prebiotika a probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin. Ochranné a kozervačí látky. Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta, ketodiety. Klady a rizika. Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy. Praktické poznatky z výživového poradenství. Praktikum: rozbor jídelníčků Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita. Opakování.
|