|
|
|
||
Poslední úprava: Jana Kolářová (17.03.2023)
Povinná:
Doporučená:
|
|
||
Poslední úprava: MUDr. Ivana Holcátová, CSc. (25.03.2024)
Předmět je zakončen zápočtem. |
|
||
Poslední úprava: Jana Kolářová (17.03.2023)
Epidemiologie nákaz přenášených alimentární cestou. Epidemiologická problematika alimentárních nákaz v ČR. Preventivní a represivní protiepidemická opatření u alimentárních nákaz. Dezinfekce ve stravovacích provozech. Hygienické a epidemiologické požadavky na stravovací služby. Primární, sekundární a terciární prevence - úloha výživy. Výživová doporučení pro populaci dle věkových skupin. Hodnocení výživového stavu. Poruchy výživového stavu (nedostatek, nadbytek, prevence). Druhy potravin a jejich význam ve výživě člověka. Hlavní živiny: zdroje, význam, nadbytek, deficit. Vitamíny: zdroje, význam, nadbytek, deficit. Minerální látky: zdroje, význam, nadbytek, deficit Stopové prvky: zdroje, význam, nadbytek, deficit. Význam mikroorganismů ve výživě člověka. Význam nutriční toxikologie. Toxické látky v potravinách, prevence otrav z potravin. Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence. Nutriční profil kuřáka. Výživa v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Výživa v prevenci nádorových onemocnění. Požadavky na kvalitu pitné vody, limity, rizika. Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje. |