|
|
|
||
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)
|
|
||
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)
Podává přehled o neenergetických složkách potravy (vitaminy, voda a minerály, stopové prvky a vláknina). Další kapitolu představuje fyziologie zažívacího ústrojí a fyziologie jater, trávení a vstřebávání živin. Dále je přednášena fyziologie a patofyziologie vnitřního prostředí a jeho poruchy. Řízení příjmu potravy: orexigenní a anorexigenní faktory a centra. Přednášeny jsou změny metabolizmu při hladovění, metabolická reakce na stres. Rizikové faktory civilizačních onemocnění souvisejících s výživou, specifika racionální výživy. Výživa jako součást životního stylu, problematika obezity. |
|
||
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)
Povinná:
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Vladimír Riljak, Ph.D. (18.09.2023)
Studijni opory jsou včas zveřejněny v MS Teams jednotlivými přednášejícími (podklady k přednáškám, doplňující literatura). |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Vladimír Riljak, Ph.D. (18.09.2023)
Požadavky k zápočtu:
Účast ve výukovém bloku je doporučená. Přednášky představují průřez problematikou fyziologie a patofyziologie výživy a zdůrazňují zasazení základních fyziologických a patofyziologických otázek do kontextu výživy. Prezentace jednotlivých vyučujících budou včas k dispozici v MS Teams a budou sloužit jako studijní opora k přípravě na zkoušku.
Požadavky ke zkoušce:
Znalost probírané problematiky – obsah přednášek. Znalost studijních opor zveřejněných jednotlivými vyučujícími. Didaktický test. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Vladimír Riljak, Ph.D. (18.09.2023)
Požadavky ke zkoušce: Znalost probírané problematiky – obsah přednášek. Znalost studijních opor zveřejněných jednotlivými vyučujícími. Didaktický test. V případě dvou neúspěšných pokusů u didaktického testu je druhý opravný termín ústní. Student/ka si losuje tři z níže zveřejněných otázek.
Fyziologie a patofyziologie výživy – zkušební otázky Tělní tekutiny: rozdělení, množství, udržování stálosti Homeostáza: mechanismy udržování Zajištění stálého objemu, složení a pH tělesných tekutin Hormony, rozdělení, význam pro metabolismus Fyziologie ústní dutiny, funkce slin, složení, polykání Žaludek, funkce, řízení motility Žaludeční šťáva, řízení sekrece Trávení základních živin v žaludku, řízení Činnost tenkého střeva, motilita Pankreatická šťáva, složení, význam, řízení sekrece Žluč: tvorba, složení, význam, řízení sekrece Přehled trávení a vstřebávání jednotlivých živin v GIT Tlusté střevo: činnost, mikrobiální osídlení, defekace Metabolismus: definice, anabolismus, katabolismus, dusíková bilance Význam, funkce a distribuce lipidů v organismu Význam a funkce sacharidů v lidském organismu, glykemie a její řízení Význam bílkovin v organismu, dusíková bilance Potřeba minerálních látek ve výživě, stopové prvky Zásady správné výživy, zbytková, bezezbytková dieta Vitamíny - přehled, hypo- a hypervitaminozy Základní a celková přeměna energie, střední energetický ekvivalent, spalné teplo, respirační kvocient Funkce jater Hormony, rozdělení, význam pro metabolismus Mechanismus účinku hormonů na cílové buňky, receptory cytoplazmatické, membránové Hormony štítné žlázy a metabolismus Stavba a funkce kůry nadledvin, produkce hormonů, řízení Stres: definice, fáze, vliv hormonů Řízení výdeje, místo a mechanismus účinku mineralokortikoidů Glukokortikoidy: tvorba, sekrece, řízení Hormonální řízení metabolismu vápníku, význam vápníku v těle Vznik, sekrece a funkce hormonů neurohypofýzy Řízení metabolismu sacharidů Stavba a funkce dřeně nadledvin, vliv hormonů na výživu Fyziologie těhotenství, změny fyziologických funkcí Laktace a její řízení, složení mléka Chuť a čich, řízení Funkce zrakového analyzátoru ve vztahu k výživě Funkce hypotalamu, řízení autonomních funkcí a příjmu potravy Stárnutí organismu, změny ve výživě Srovnání rozvojových a rozvinutých zemí v nemocnosti a úmrtnosti na civilizační choroby (cévní a srdeční, nádory, metabolické choroby) Základní prvky racionální výživy - kvalitativní, kvantitativní aspekt (pokrmy, tekutiny, další faktory zdravého životního stylu) Přibližné zastoupení biogenních prvků v lidském těle (C,O,N,H; Ca, P, K; S, Na Cl, Mg) Látky povzbuzující a potlačující chuť k jídlu (orexigenní a anorexigenní) Zdroje energie v organizmu - přínos jednotlivých živin, iontů vody,vnějšího prostředí Mastné kyseliny: rozdělení, význam pro výživu Lipoproteiny: rozdělení, význam v prevenci aterosklerózy Cytokiny: definice, druhy, funkce Kyslíkové radikály (ROS) a antioxidanty: definice, druhy, vznik, funkce ve výživě (tuky) Některé potravinové doplňky a stopové prvky v prevenci civilizačních chorob Hormony a potravinové doplňky v prevenci osteoporózy Výživa a genová exprese (epigenom)-vliv zevního prostředí na geny jedince Obezita: definice, rozdělení dle BMI, druhy, výskyt v rozvojových a rozvinutých zemích, obezita v ČR od r. 1980-2015 Obezita a komplikující onemocnění (cirkulační respirační aparát, metabolická, nádorová onemocnění) Metabolický syndrom: příznaky cirkulační, metabolické, výskyt v Evropě a v ČR Řízení energetické rovnováhy - příjem, výdej energie-vliv hormonů Riziková období pro vznik obezity. Obezita u žen Onemocnění v hypotalamo-hypofyzární oblasti a poruchy žláz s vnitřní sekrecí (ŠŽ, nadledviny, pohlavní žlázy) Poruchy funkce štítné žlázy a metabolismus (hypo- a hypertyreóza, struma) Poruchy funkce gonád u obézních mužů, u žen. Poruchy příštítných tělísek u obézních Diagnostika obezity neinvazivními metodami Dieta redukující tělesnou hmotnost - druhy - energetické hodnoty, další látky ve výživě Léčba u obézních diabetiků - dieta - životní styl, operativně Prevence kardiovaskulárních onemocnění životním stylem |
|
|||||||||||||||||||||||||||||
|