Váš prohlížeč nepodporuje JavaScript nebo je jeho podpora vypnutá. Některé funkce nemusejí být dostupné.
Toxické látky a jejich vliv na zdraví - B03508 (Výživa dospělých a dětí - prezenční)
Anglický název:
Toxic Substances and their impact on health
Zajišťuje:
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN (11-00360)
Fakulta:
1. lékařská fakulta
Platnost:
od 2023
Semestr:
zimní
Body:
3
E-Kredity:
3
Způsob provedení zkoušky:
zimní s.:
Rozsah, examinace:
zimní s.:2/0, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok:
30 [hodiny]
Počet míst:
neomezen
Minimální obsazenost:
neomezen
4EU+:
ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu:
ne
Stav předmětu:
vyučován
Jazyk výuky:
čeština
Způsob výuky:
prezenční
Způsob výuky:
prezenční
Vysvětlení:
ing. Věra Marešová, CSc., vera.maresova@lf1.cuni.cz
Staré označení:
B02733
Poznámka:
povolen pro zápis po webu
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)
Získání znalostí o účinku toxických látek na lidský organismus se zaměřením na vyhledávání údajů o toxicitě
xenobiotik, projevech intoxikace a její diagnostiky a biotransformaci škodlivých nox.
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)
1. Jedy. Toxicita látek. Hodnocení toxicity. Experimentální toxikologie.
2. Toxikologie životního a pracovního prostředí.
3. Toxické látky v potravinách. Toxická rizika z vody.
4. Diagnostika a terapie intoxikace. Toxikologické informační středisko.
5. Kovy a jiné anorganické noxy.
6. Organické toxické látky.
7. Toxické plynné látky.
8. Lékové intoxikace.
9. Jedovaté houby a rostliny, plísně.
10. Abuzus návykových látek, zdravotní důsledky, právní normy.
11. Insekticida. Rezidua v potravinách.
12. Stabilita potravin. Hnilobné procesy. Ptomainy v potravinách.
13. Porušení zdraví potravinami. Patomorfologický obraz intoxikací.
14. Poruchy výživy z hlediska soudně-lékařského
Poslední úprava: Jana Kolářová (16.02.2022)
Povinná :
Lüllmann, Heinz, Mohr, Klaus, Wehling, Martin . Farmakologie a toxikologie . Praha: Grada, 2002, 694 s. ISBN .
Balíková, Marie . Forenzní a klinická toxikologie : laboratorní toxikologická vyšetření . Praha: Galén, 2017, 127 s. ISBN 978-80-7492-304-3.
Patočka, Jiří . Vojenská toxikologie . Praha: Grada, 2004, 178 s. ISBN 80-247-0608-3.
Hrdina, Vratislav, Jahodář, Luděk, Hrdina, Radomír, Martinec, Zdeněk, Měrka, Vladimír . Přírodní toxiny a jedy . Praha: Galén : Karolinum, 2004, 302 s. ISBN .
Modrá, Helena a kol . Toxikologie potravin - vybrané kapitoly . Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2014, 85 s. ISBN 978-8073057503.
Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana . Chemie potravin II . Tábor: OSSIS, 2009, 580 s. ISBN 978-8086659169.
Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana . Chemie potravin I . Tábor: OSSIS, 2009, 623 s. ISBN .
Dostálová, Jana . Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů . Praha: Forsapi, 2008, 53 s. ISBN 978-80-903820-8-4.